Tema dana

"BiH će dobijati još zahtjeva od ЕU, svodiće se na ukidanje Republike Srpske“

  • Izvor: ATV
  • 12.03.2024. 20:20

BiH je dobila zeleno svjetlo Еvropske komisije za otvaranje pregovora za pristupanje Еvropskoj uniji a tačan datum se još ne zna.

Koje su prepreke a koji benefiti od toga razgovarali smo u našoj Temi dana sa Stevanom Gajićem, naučnim saradnikom Instituta za evropske studije.

"Cijeli proces više liči na epizodi Top lista nadrealista nego na ozbiljan politički proces. Radi se o instrumentu kolonijalne uprave koji se koristi u kontekstu globalnog rata između NATO-a i Rusije. Sve je jasnije, a jasno je bilo i od početka, da je Еvropska unija samo političko krilo NATO-a. Potrebno je BiH još na dodatni način vezivati BiH između ostalih zemalja tzv. zapadnog Balkana. Potrebno je na još neki način politički te teritorije vezati za NATO. Mislim da od pristupanja Еvropskoj uniji zaista nema ništa“, kaže naučni saradnik Instituta za evropske studije Stevan Gajić.

Gajić smatra i da će BiH nakon ovoga dobijati i još neke zahtjeve koji nisu bili na stolu od samog početka.

"Svi ti zahtjevi će da se svode na centralizaciju vlasti, na ukidanje Republike Srpske, na politički pritisak, na izgon Rusije iz regiona, na pritiske na ruske firme. Suština je ista kao prije 150 godina - radi se o pritisku kolonijalnih vladara koji će da koriste i istoriju jugoslovenskog građanskog rata, odnosno rata za jugoslovensko nasljeđe, posebno onog u BiH koji je bio zaista krvav da na osnovu tih podjela sprovode svoju vlast. To je samo faza u mehanizmu vladanja nad tom teritorijom, suština je rat na istoku Еvrope“, rekao je Gajić.

Gajić dodaje da je Еvropska unija jedna vrlo disfunkcionalna porodica koju su počeli da napuštaju neki njeni članovi, 2016. to je učinila Velika Britanija. 

"Еvropska unija je krnja, kao što su Jugoslaviju nazivali nakon odlaska Slovenije. Suština nije u tome da li će BiH nekada formalno postati članica Еvropske unije, ja mislim da od toga nema ništa, suština je u čvrstom hvatu koji NATO ima. Treba ovo gledati u kontekstu toga da je upravo otvorena NATO baza u Albaniji, da je čitav Balkan iz Еvrope posmatran kao što ga je Hitler posmatrao - kao sektor jugoistok. NATO na isti način to gleda. To je južno krilo bliske pozadine fronta koji je vrlo moguće da će da se širi“, kaže Gajić.

Opširnije pogledajte u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: