Za pogranični saobraćaj

BiH i Hrvatska zatvorile 20 graničnih prelaza

  • 02.04.2020. 18:50

Svi pogranični prelazi u BiH koji graniče sa Hrvatskom privremeno su zatvoreni. Odluka je stupila na snagu jutros u 7 časova, nakon dogovora Hrvatske i BiH, s ciljem da se spriječi širenje virusa korona. 

Granični prelaz za pogranični saobraćaj u Kozarkoj Dubici samo je jedan od ukupno 20 u BiH koji graniče sa Hrvatskom, a koji su od jutros zatvoreni za prelazak putnika. 

Zatvaranje se ne odnosi na međunarodne granične prelaze. Jedan od njih je i onaj u Gradišci, gdje se prelazak putnika i robe odvija neometano. Iz Granične policije kažu da u BiH prelaze samo oni koji nemaju drugog izbora, a što se tiče prevoza robe i ulazaka kamiona u zemlju, na to se čeka oko 20 minuta. 

"Cijeli most je pun vozila non-stop. Jutros sam ja primio smjenu u 7 sati i stalno je pun most, lica čekaju za prelazak oko 20 minuta, a tamo na Hrvatskoj strani koliko se zadržavaju ja to ne znam", kaže Hasan Krehmić, šef smjene u Jedinici granične policije Gradiška.

Prošle sedmice na granicama BiH testirano je više od 400 osoba koje su došle iz inostranstva i sve su bile negativne na virus, kaže ministar zdravlja Alen Šeranić. Kaže i to da su svi oni koji ulaze u BiH i potom dolaze na teritoriju Republike Srpske dužni da se jave u karantine pri graničnim prelazima. Nakon pregleda na granici, te osobe, u pratnji policije, idu u karantin u svojim lokalnim zajednicama. Međutim, barem što se tiče testiranja na prelazima, moglo bi da dođe do određenih promjena. 

"Zemlje iz kojih dolaze su preduzele kao i mi maksimalne preventivne mjere u smislu širenja virusa i pojava većeg broja lica koja mogu biti potencijalno zaražena sa korona virusom je svedena na minimum. Iz tog razloga smo mi odlučili da zaustavimo testiranja na granici i da resurse usmjerimo prema RS kako bismo što više građana iz porodičnih klastera i kontakata koij su nam u ovom trenutnu nepoznati kroz epidemiološku istragu a do kojih ćemo doći u narednom periodu testiramo", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Oni koji ulaze u BiH preko graničnog prelaza u Gradišci sada se nalaze na lokaciji starog Carinskog terminala u šatorskom karantinu, kroz koji dnevno prodje oko 150 lica. Tu se vrši trijaža, nakon čega se negativni na virus upućuju u karantine u mjestima prebivališta. 

"Po najnovijim naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije 24 časa se ovdje zadržavaju lica iz RS, a lica s mjestom prebivališta u Federaciji se organizovano otpuštaju iz kampa i psrovode do međuentitetske linije u pratnji MUP-a RS dva puta dnevno u 6 i 14 časova", kaže Aleksandar Đekić, upravnik Graničnog kampa u Gradišci.

U Gradišci je danas zabilježen jedan novi slučaj zaraze virusom korona. Trenutno je u ovom gradu zaraženo 11 lica.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм