Због миграната

Словенија уводи полицијске пунктове код границе с Хрватском

  • 27.09.2023. 12:05

Словенија је одлучила увести полицијске пунктове на својој територији у непосредној близини граничних прелаза, па тако и код границе с Хрватском.

Шенгенски режим остаје на снази и преко некадашњих граничних прелаза ће се и даље моћи без икакве контроле, али на територију Словеније биће полицијских пунктова на којима ће полиција заустављати и провјеравати поједина возила.

Како незванично сазнаје портал 24ур, Словенија ће полицијске пунктове увести због илегалних миграција, по узору на Италију. 

Полиција би требала поставити контролне пунктове одмах након граничних прелаза, на којима може сигурно заустављати возила, и то на подручју ПУ Ново Место код жељезничког надвожњака Ригонце, Трновеца код Метлике, Обрежја код Калине те на подручју ПУ Копер у Ракитовецу, Подгорју и Сочергу. 

Нападнута гранична патрола Србије и Мађарске: Пуцано из аутоматског оружја

Нападнута гранична патрола Србије и Мађарске: Пуцано из аутоматског оружја

Иза граничног прелаза Обрежје полиција проводи акције мотрења, наводи 24ур.

Треба напоменути да је недавно словеначка влада поручила да не размишља о увођењу граничних контрола с Хрватском упркос великом порасту илегалних улазака миграната. Прије само осам дана изјавио је то словеначки државни секретар у министарству иностраних послова Марко Штуцин. Али изгледа да су се ипак предомислили.

Након уласка Хрватске у Шенген почетком године, број миграната који западнобалканском рутом илегално долазе у Словенију, па тако и преко Босне и Херцеговине, знатно је порастао. 

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

Небензја: САД уништиле Сјеверни ток како би задржале утицај у Европи

Словеначка полиција је од почетка године до краја августа обрадила 36.137 илегалних прелазака државне границе између Словеније и Хрватске. У истом раздобљу прошле године обрађен је 13.601 неовлаштени улазак.

Широм Европе расте број илегалних прелазака границе. У том контексту, упркос Шенгену, Аустрија већ дуже вријеме проширује граничну контролу и са Словенијом и с Мађарском. 

Европска агенција за заштиту граница Фронтекс најавила је прије неколико дана да ће, у свјетлу недавног повећања броја миграната који пристижу на острво Лампедуза, појачати подршку Италији. Помоћ агенције омогућиће италијанским властима да боље прате шта се догађа на мору и помоћи у провођењу операција потраге и спашавања миграната.

Ово још није виђено: Направио 80 корака, требало му 45 секунди, а онда магија!

Ово још није виђено: Направио 80 корака, требало му 45 секунди, а онда магија!

И док словеначка влада Роберта Голоба инсистира на коалицијској обавези око уклањања ограде на граници, из пограничних општина кажу да шенгенски систем у Хрватској очигледно не функционише. 

Од мјештана се чују позиви да се појача полицијски надзор и да се престане с уклањањем ограде на граници. 

Како јавља СТА, замјеник главног директора полиције Роберт Ференц објаснио је на хитној сједници Одбора за унутрашње послове, државну управу и локалну самоуправу да се након уласка Хрватске у шенгенски простор миграције више одвијају кроз тзв. зелену границу, него разним путничким и жељезничким правцима. 

Хрватски љекари истој жени два пута пресадили срце

Хрватски љекари истој жени два пута пресадили срце

Због тога је полиција појачала присутност и почела спроводити мјешовите патроле са свим полицијама држава с којима Словенија граничи. Главни директор полиције Сенад Јушић позвао је хрватског колегу да појача мјешовите патроле на подручју Полицијске станице Брежице.

Начелник Општине Брежице Иван Молан рекао је да је министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар током посјета Ригонцама обећао да ће овај дио ограде бити посљедњи који ће бити уклоњен. 

Захарова: Напад на Севастопољ извршен у координацији са Британијом и Америком

Захарова: Напад на Севастопољ извршен у координацији са Британијом и Америком


Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)