Милорад Додик

"БиХ је лаж - Зашто мислите да ће Срби пристати да буду преварени?“

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2024. 21:45

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је, коментаришући чињеницу да су се лидери странака из ФБиХ након постигнутог договора у Лакташима предомислили послије објаве америчког амбасадора у БиХ, да је у БиХ проблем у томе што је све под утицајем непријатеља, најприје оних који су против Срба.

"Они не могу да управљају оним што припада муслиманима у БиХ и то се види. Али из тог неког начина мегаломаније желе да побиједе неке историјске битке. То је немогуће. Босна нема идеју, она није више идеја, она је озбиљна лаж, и та лаж не може да функционише, политика никада није лаж она је увијек чињеница. То видимо овдје у Татарстану. Вјероватно није лако држати однос међу њима, али они су се опредијелили и држе тај однос“, рекао је Додик.

Додик је додао да се БиХ као политичка заједница никада неће конституисати и најбоље јој је да се као политичка структура разиђе како би се изградиле засебне аутономне јединице као рецимо Република Српска и успоставила могућу коегзистенцију са другим дијелом народа. 


Додик у интервјуу за АТВ: Ситуација у БиХ и Татарстану слична; Западу смета јак Путин

Додик у интервјуу за АТВ: Ситуација у БиХ и Татарстану слична; Западу смета јак Путин

"Та имагинација 'наша је Босна, наше је све' то није тачно. Нема доказа да муслимани управљају Бањалуком, Лакташима, свим нашим крајевима од Новог Града до Требиња. То није њихово, то је наше. То је српско, по свему и по земљи, и по начину управљања и по ресурсима и по моћима. БиХ је међународно, апстрактно, призната земља али је она у фактичком смислу веома подијељена земља“, навео је Додик.

Додик је нагласио да БиХ не може да успије зато што нема историјски консензус. 

"Можда су творци Дејтонском споразума имали добру намјеру да све то направе и избалансирају али је све пропало њиховим интервенционизмом и причом о духу а не о слову Дејтонског споразума. Нажалост, наставићемо да се патимо у БиХ, да једни према другима гајимо анимозитете. БиХ никада, осим у вријеме рата, није била одвојенија. Послије рата је било неке наде, а онда је превладало безнађе, уз стално настојање да се БиХ централизује а то један дио неће“, рекао је Додик и додао:

"Када су Алију Изетбеговића питали хоће ли јединствену децентрализовану земљу или један мали дио да буде његова централизована земља он се опредијелио за децентрализовану“.


"Начелник Лопара се утркивао да дођу истраживачи; Држава ће одлучити о литијуму"

Додик је потом упитао: 

"Шта је сад проблем, зашто мијењате то? Зашто мислите да ће Срби пристати да буду преварени? Је л' мислите да може Шмит да вам помогне? - Не може. Нисмо дошли овдје да тражимо помоћ. Дошли смо да кажемо како стоје ствари. Људи се згражавају, не могу да вјерују да постоји неко ко је странац ко доноси одлуке и намеће законе. Не могу да вјерују да муслимани на дан избора протестују против интервенције тог истог да би мало касније зато што је био мало гори према Србима одједном био прихватљив. То није начин на који се живи, то не може ићи, то се мора разићи. То ће се распасти прије или послије зато што нема идеје“, рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.