Интервју

"Начелник Лопара се утркивао да дођу истраживачи; Држава ће одлучити о литијуму"

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2024. 22:16

Начелник Лопара се прије неколико година утркивао да дођу истраживачи да испитају има ли литијума, утркивао се да нађе партнере да на томе раде а сад је први на линији борбе против тога, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је додао да и у Татарстану батерије производе са литијумом те напоменуо да и Америка сву производњу батерија базира на литијуму.

Предсједник Српске је додао да још увијек није ни доказано постоје ли у Лопарама комерцијалне количине литијума.

"Постоје претпоставке да имају, ту треба још много чега да се ради, треба да осмислимо стратегију да идемо даље“, каже Додик.

Додик у интервјуу за АТВ: Ситуација у БиХ и Татарстану слична; Западу смета јак Путин

Додик у интервјуу за АТВ: Ситуација у БиХ и Татарстану слична; Западу смета јак Путин

Никаквог загађења неће бити, каже Додик и додаје да се неће дозволити урушавање еколошког и других стандарда те да нико неће добит право да комерцијализује руду а нама да оставља згариште.

"Умјесто да постигнемо консензус о томе ми сам одједном чујемо неке велике мајсторе... Ја нећу ништа, само хоћу да постигнем да народ има“, рекао је Додик коментаришући иступе појединих опозиционих политичких лидера.

Литијум ће бити интересантан наредних 20 или 30 година и онда ће се наћи неки други метали, поручује предсједник Српске.

Међутим, додаје Додик, у Републици Српској се сада појављују неки који праве политику на томе.

"БиХ је лаж - Зашто мислите да ће Срби пристати да буду преварени?“

"Нисмо одлучили ништа, али позваћемо ауторитете из те области и тражићемо разговоре на том простору а не са Вукановићем и тако неким. Ми ћемо донијети одлуку. Ако видимо да то није прича која може да да гаранцију за очување екологије и буде економски исплативо нећемо радити а ако буде и економски исплативо и ако буде чувало околину ми ћемо радити. Они нека излазе на улицу али то није одговорно према друштву“, рекао је Додик.

Додик је додао да за сада постоје само иницијални подаци али да ништа није договорено те да се није преговарало.

"Ја само као предсједник могу да укажем на предности и недостатке тог пројекта и вјероватно има и једно и друго и у том вагању морамо да нађемо прави пут“, рекао је Додик и додао да ће и сам отићи у Лопаре да разговара са људима и објасни им ситуацију.

Пратите нас и путем Вибера