Banjaluka

BiH - moguća ili nemoguća zemlja?

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2022. 20:37

Bez Srba nema odluka na zajedničkom nivou. To još nisu naučili bošnjački parlamentarci, koji su juče, na sjednici Predstasvničkog doma doživjeli pravi fijasko.

Uzalud su, za zaključke o dešavanjima u  Ukrajini, glasali samo poslanici iz drugog eniteta.

"Žao mi je što konstantno krše Ustav i ne poštuju činjenicu da je BIH sastavljena od dva eniteta i tri konstitivna naroda. Mi smo taj treći, ili prvi konstitivni narod koji oni ne mogu zaobići ma koliko bi oni željeli ili htjeli. Na toj održanoj sjednici je izgovoreno toliko fašističkih poruka. Toliko su Srbi izvrijeđani na najgori i namonstruozniji način i niko na to nije reagovao", kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Niko, osim srpskih predstavnika nije reagovao ni na to što o dešavanjima u Ukrajini umjesto Predsjedništva BiH, raspravljaju parlamentarci.

Ako u drugom krugu izglasaju ono za šta nisu nadležni, u Domu naroda sve pada u vodu.

"Taj parlament liči na još jedan parlament Federacije BiH, i ne može se govoriti o parlamentu BiH bez prisustva poslanika iz Republike Srpske. Sada ide usaglašavanje drugi krug glasanja. Ako se pojavi 10 poslanika iz Srpske ako glasamo protiv, to bi sve palo u vodu", naglašava Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu.

Jučerašnja sjednica u Predstavničkom domu još jedan je dokaz da je BiH, bez dogovora, nemoguća zemlja. Ima i onih iz drugog eniteta koji smatraju da jedan narod želi da dominira. Za to koristi svaku priliku, pa i situaciju u Ukrajini.

"Da se želi u BiH pokušati napraviti ambijent u kojem se trebaju pokušati realizovati stvari pod okriljem ukrajinske krize, na silu, uz mišiće međunarodne zajednice i NATO-a u posljednje vrijeme, na teret jendog ili dva konstitutivna naroda. Da budem precizan na teret srpskog i hrvatskog naroda", kaže Hamdija Lipovača sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Koji je izlaz za krizu u BiH? Na to pitanje pokušala je da odgovori akademska zajednica iz cijele BiH.

Iz Republike Srpske šalju već dobro poznatu poruku.

"Buduća rješenja uvijek staviti u funkciju one osnovne formule bosanskohercegovačke i državne i politike i građanske izvjesnosti dva entiteta kao državotvorni dijelovi i tri konstitutivna naroda kao osnovni temelj bez kojeg bosansko hercegovački tronožac neće moći postojati", kaže Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

BiH, baš zbog nametanja volje jednog naroda, već mjesecima tapka u mjestu. Posljednja sjednica u parlamentarsnoj skupštini BiH, samo je pokazala da rješenja nema ni na pomolu. 

Тагови:
  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.