Britanski Independent otkriva

BiH naoružala minobacačima ekstremiste Islamske države i Al Kaide

  • 20.07.2018. 15:48

Oružje proizvedeno u bh. fabrici "BNT-TMiH", koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama ekstremista Islamske države i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, piše britanski “Independent”.

Riječ je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

Novinar “Independenta” Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u BiH – sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici "BNT-TMiH" u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine. Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku, koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

"To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm – to je NATO standard", rekao je Krnjić.

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

"To je bio dio isporuke 500 minobacača. Sjećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) došli su u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine", rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika, koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

"Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja prije nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja poslije rata (u Bosni) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovdje i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja", rekao je Krnjić.

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi “Independent”, dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog predsjednika Bašara al Asada – islamista Nusra Fronta/Al Kaide na sjeveru Sirije u roku od šest mjeseci od otpremanja iz fabrike u BiH.

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za “Independent” da Saudijska Arabija ne daje “praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji, uključujući grupe Nusra ili Islamska država, u Siriji ili nekoj drugoj zemlji”.

Ambasada takođe navode “Independenta” opisuje kao “nejasne i neosnovane” i dodaje da je Saudijska Arabija “vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rješenju sukoba u Siriji, dok u isto vrijeme sarađuje sa susjedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma”.

Fisk piše da je po ulasku u Alepo pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača “Hadžis Erkraft Kompani”.

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Alepu – među kojima i za mitraljez "kojot MO2" na 20 stranica kragujevačke fabrike “Zastava oružje” pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću. On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od 'Zastave' u posljednjih 15 godina", rekao je Brzaković.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм