Turski ministar odbrane  

BiH strateški bitna za Tursku

  • 04.07.2018. 19:42

BiH je strateški jako bitna za Tursku riječi su skoro svake turske delgacije koja u posljednje vrijeme posjeti BiH. Tako i današnja, predvođena prvim čovjekom ministarstva odbrane te zemlje, poručuje da se Turska zalaže za mir i stabilnost na Balkanu, a BiH je, prema riječima Nuretina Džaniklija, najveći faktor te stabilnosti.

Kada je riječ o izvozu, pa i naoružanja iz Turske u BiH, Turci priznaju da igraju više na osjećanja nego na ekonomsku računicu.

“Našim odnosima sa BiH u oblasti namjenske industrije ne pristupamo nekom trgovačkom mentalitetu, već kao odnosima nama najbliskijim, ne razmišljajući o tom komercijalnom momentu,“ rekao je Džanikli.

“Saradnja u namjenskoj industriji koja u ovom slučaju nije pod ingerencijom ministarstva odbrane BiH, ali svakako Ministarstvo daje podršku razvoju namjenske industrije i o budućim školovanjima,“ kaže Marina Pendeš, ministar odbrane BiH.

Sve češća školovanja pojedinih oficira u Turskoj za SNSD-ovu Dušanku Majkić su zabrinjavajuća. Poruke koje su se danas čule od turskog ministra su one koje zastupaju bošnjački političari, iako im je dobro poznato da u BiH žive tri konstitutivna naroda, poručuje Majkićeva.

"Ne treba zaboraviti da bošnjački oficirski kadar visoke vojne škole završava u Turskoj, a i da postoje drugi vidovi vojne saradnje. Vidjeli smo da turski ministar pokazuje spremnost da maksimalno pomogne BiH, naročito na putu evroatlanskim integracijama, bez obzira što na tom planu u BiH ne postoji isti stav, imamo različito mišljenje jednog naroda čije mišljenje odstupa od puta ka NATO-u, kaže Majkićeva, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

NATO je, vjerovatno, bio jedna od tema sastanka Bakira Izetbegovića i turskog ministra odbrane. Njih dvojica su nasamo razgovarali, a detalji nisu saopšteni.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.