Ambasador BiH u Mađarskoj

Bjelica: Nema podataka o broju državljana BiH u Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2022. 13:02

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, koja nerezidentno pokriva Ukrajinu i Moldaviju, rekla je da Ambasada nema podatke o broju državljana BiH koji se trenutno nalaze u Ukrajini.

Ona je istakla da je Ambasada mnogo prije aktuelne pogoršane bezbjednosne situacije zatražila od relevantnih institucija Ukrajine da dostave spiskove državljana BiH koji imaju prijavljen boravak u toj zemlji kako bi upotpunili evidencije.

"Nažalost, nikada nismo dobili zvaničan odgovor. Nezvanično, pretpostavljamo da tamo boravi određen broj državljana BiH sa privremenim ili trajnim boravkom, po osnovu zaposlenja ili bračnog statusa. Niko od njih do sada nije kontaktirao Ambasadu BiH u Budimpešti niti po osnovu potrebe za određenim konzularnim uslugama niti hitnog napuštanja zemlje zbog novonastale situacije", rekla je Bjelica za RTRS.

Ona je napomenula da na zvaničnoj stranici Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara stoji preporuka građanima BiH da se uzdrže od putovanja u Ukrajinu, a onima koji se tamo nalaze da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje kada se za to steknu uslovi.

"Putem interenta građani mogu da pronađu naš kontakt telefon, mejl adrese i tako stupe sa nama u kontakt", navela je Bjelica.

Ona kaže da je teško praviti bilo kakve procjene, jer se stanje mijenja iz časa u čas, ali da Mađarska pomno prati situaciju u Ukrajini, jer je riječ o susujednoj zemlji i imaju interes da se sve riješi mirnim putem za pregovaračim stolom, te se nadaju pojačanoj diplomatskoj aktivnosti.

"Ono zbog čega je Mađarska zainteresovana da dođe do rješenja situacije mirnim putem što prije je strah od priliva izbjeglica iz tog područja. Procjena Mađaraske je da bi milion ili čak više izjbeglica moglo da `zakuca na vrata Mađarske` u slučaju ratnih dejstava u Ukrajini", navela je Bjelica.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)