Члан ЦИК-а

Бјелица-Прутина: Не може бити захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 13:56

Члан Централне изборне комисије БиХ (ЦИК БиХ) из Републике Српске Вања Бјелица-Прутина огласила се саопштењем након што је Влада Српске усвојила закључак у којем позива све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке.

Бјелица-Прутина навела је у саопштењу да ЦИК БиХ до данас није запримила закључак Владе Републике Српске, којим позива све чланове органа за спровођење избора из Републике Српске, да поднесу оставке на дужност, а о чијем садржају су, каже, информисани путем медија.

"Наведени закључак се од стране различитих носилаца извршних функција у медијима различито интерпретира, на начин да неки указују да се исти односи и на чланове ЦИК БиХ, док други истичу да је исти упућен искључиво члановима градске и општинске изборне администрације“, навела је она.

Због наведеног Бјелица-Прутина указује да су права и обавезе члана ЦИК-а БиХ, прописани Изборним законом БиХ, те да као таква "не могу бити предмет ограничавања или укидања, па ни захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета.“

"С тим у вези, такав захтјев, у правном смислу, сматрам незаконитим, а у политичком смислу, исти сматрам својеврсним притиском на независан и непристрасан рад члана ЦИК БиХ. Уважавајући принцип владавине права, те обавезу непристрасног и аполитичног дјеловања, категорично одбацујем сваки покушај уплитања у мој рад, као и сваку врсту политичког притиска“, закључила је Бјелица-Прутина у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм