Компанија Краун Ејџентс

Борба против корупције или шпијунирање?

  • Извор: АТВ
  • 26.01.2024. 18:58

Борба против корупције и помоћ цивилном друштву су најчешћи паравани иза којих се крије рад страних обавјештајних служби на овим просторима. Према документима који су у посједу АТВ-а, и тврдњи добро обавијештених извора, један од таквих паравана је британска компанија Краун Ејџентс.

Кaко за себе кажу, они су непрофитна развојна агенција, а један од важнијих клијената им је и британско министарство иностраних послова.

На овим просторима су присутни још из посљератних година када су сарађивали са СФОР-ом, а најзанимљивији им је пројекат сарадње са властима у БиХ у борби против корупције. Тај пројекат је разрађиван за период од 2017. до 2019. године, а највише активности било је у изборној 2018. Управо програми борбе против корупције су заправо најчешћи начин на који стране обавјештајне службе купују свој утицај, уцјењују политичаре и проводе интересе својих влада. А императив Велике Британије увијек је био да се контролишу све бивше колоније и утврде нове интересне зоне, кажу стручњаци за безбједност. 

- Британска служба настоји да реализује тај императив и за повратак на свјетску глобалну сцену најпогоднији је њима Балкан. Они су ту присутни у Србији, Косову, Македонији, и наравно БиХ - каже Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука.

Оно што се промијенило је рад обавјештајних служби. Нису то више оперативци који тајним каналима достављају важне информације, каже Ћеранић. Данас то како каже, раде многе невладине организације, пробрани медији, који добијају новац за разне програме, који се на крају треба и оправдати. 

- Исто тако и Британци настоје да кроз НВО разне пројекте и неке фирме које су камуфлажа, дођу до информација, и не само то, да утичу на јавно мњење и политичке прилике. Отуда она стара матрица борбе против корупције. Па они који долазе из земље у којој је честа корупција у највишим политичким круговима, уче нас шта је корупција, како се супротставити - каже Ћеранић.

Документи у посједу АТВ-а откривају и финансијски план за дјеловање у БиХ, трошкове за смјештај, путовања и хотеле, све што је потребно за рад, а најактивнији су од септембра до марта. На свом званичном Јутјуб каналу хвале се својим дјеловањем између осталог и у Украјини у разним програмима борби против корупције уназад осам година.

Да подсјетимо, Украјина је данас једна од најкорумпиранијих држава, дефакто у распаду. Оно што још више забрињава јесте да се овакве фирме повезују и са фамозном 77. бригадом, формацијом британске војске задуженом између осталог са сајбер ратовање и психолошке операције. У британским медијима та формација се помињала у контексту шпијунирања чак и самих британских грађана.

Све ове наводе покушали смо да сазнамо и од саме компаније, али на наше позиве досад није било одговора. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.