Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost

Borelj: Predstavnici EU moraju da održe BiH na evropskom putu

  • Извор: СРНА
  • 17.10.2022. 22:38

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je večeras da predstavnici EU moraju da održe BiH na evropskom putu i da je to razlog zbog kojeg je Evropska komisija prošle sedmice preporučila da se BiH dodijeli status kandidata.

On je nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU, istakao da se, prije svega, na svim nivoima mora uspostaviti nova zakonodavna i izvršna vlast, objavljeno je na internet stranici evropske diplomatske službe.

"Drugo, pažnja se mora usmjeriti na sprovođenje reformi i to je glavni prioritet. Postoji šansa, nova inicijativa za proces BiH ka EU. Tu priliku moraju iskoristiti politički odgovorne vlasti u toj zemlji", naveo je Borelj.

On je naveo da je na sastanku u Luksemburgu razgovarano i o prošlim izborima u BiH.

"Prema izvještaju OEBS/ODIHR, izbori su u cijelini bili konkurentni i dobro organizovani, ali ih je obilježilo i prilično veliko nepovjerenje u javne institucije", rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, konačni rezultati izbora tek će biti potvrđeni.

On je dodao da postoje tvrdnje o izbornoj prevari zbog koje se ponovo broje glasovi za izbore za predsjednika Republike Srpske.


Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.