Sarajevo opet po svom

Bošnjaci opet krše Ustav

  • Извор: АТВ
  • 24.02.2023. 19:02

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju u kojoj poziva Rusiju da povuče svoje snage iz Ukrajine. Sarajevo tu opet po svom. Bez saglasnosti, BiH je glasala „ZA“. Taj taster je u njeno ime pritisnuo Sven Alkalaj.

Instrukcijom ministra spoljnih poslova BiH o načinu glasanja u UN prekršen je Ustav, jer to se nije moglo uraditi bez odluke Predsjedništva BiH, poruka je predsjednika Republike Srpske. 

"U BiH nije usaglašen stav po pitanju sukoba u Ukrajini, te je iz tog razloga BiH u UN bila obavezna da bude uzdržana", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Da je Konaković prekršio Ustav-poručuje i Željka Cvijanović. Učinjena je velika greška i nastavljena stara praksa Ministarstva inostranih poslova BiH.

"MIP BiH se obraća Predsjedništvu koje je zaduženo za spoljnu politiku i nakon što dobije stavove Predsjedništva, prosljeđuje ih dalje relevantnoj misiji ili ambasadi na postupanje. U ovom slučaju Konaković je dobio različite stavove, što znači da nema jednoglasne odluke i da je on samo mogao da traži od Misije u Njujorku da bude uzdržana, a ne da zazuma stavove i da se priključuje različitim kvalifikacijama", kaže srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Nastavlja se kontinuitet s prethodnih glasanja, kažu analitičari. Sven Alkalaj je i ranije znao djelovati ili po instrukcijama Bisere Turković ili samostalno. 

"U svjetlu prethodnih dešavanja možemo posmatrati stvari u tom pravcu. Ono što je evidento je da to nije usaglašen stav BiH. Znamo da Predsjedništvo BiH vodi spoljnu politiku i da usaglašenog stava po tom pitanju nije bilo. Da li je došlo do odstupanja od onoga što je usaglašen stav – naravno da jeste, e sada samo treba posmatrati na koji način će se ovaj put odviti situacija", kaže Bojan Šolaja, Centar za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH upućen je dopis ministru spoljnih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, u kojem je zatraženo da predstavnik BiH bude uzdržan, jer nije postignuta saglasnost troje članova Predsjedništva.