Haos Domu naroda Parlamenta FBIH

Brdara zaključila sjednicu, Tufekčić je nastavio 

  • 27.09.2018. 20:09

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara zaključila je danas vanrednu sjednicu, ali je potpredsjedavajući Jasenko Tufekčić, smatrajući da je time prekršen Poslovnik, nastavio voditi zasjedanje, javili su federalni mediji.

Sa Bradarovom su izašli gotovo svi delegati Kluba Hrvata, a u parlamentarnoj sali ostali su delegati Kluba Bošnjaka, sedam delegata Kluba Srba, članovi Kluba ostalih naroda, kao i dva delegata Kluba Hrvata. 

Potom je glasano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH i većinom glasova je odobren, što znači da bi trebalo da ide na ocjenu Ustavnom sudu FBiH. 

I u dijelu sjednice koji je vodila Bradara, glasano je o tom zakonu, kada ga nije odobrila većina Kluba Hrvata mada je prihvaćen u opštem glasanju Doma u cjelini. 

U oba glasanja, delegati su se izjašnjavali po proceduri vitalnog nacionalnog interesa, ali tokom Bradarinog predsjedavanja, po članu Poslovnika na kojem je instistirala ona, kao i zamjenik predsjedavajućeg Drago Puzigaća. 

Dvotrećinska većina delegata Bošnjaka tražila je, međutim, proceduru po drugom članu Poslovnika, pa je po njoj i glasano u dijelu sjednice kojim je predsjedavao Tufekčić. 

Razlika između navedena dva postupka je u tome što, po jednom, zakon ne treba proslijeđivati Ustavnom sudu FBiH odnosno njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa na ocjenu da li je ovaj zakon od vitalnog interesa ili ne, a po drugom, na kojem su insistirali Bošnjaci, može se uputiti Sudu odnosno Vijeću na takvo ocjenjivanje. 

Po završetku postupka glasanja koji je vodio Tufekčić, on je proglasio završetak današnjeg rada Doma naroda Parlamenta FBiH.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.