Lideri zemalja i vlada članica EU

Brisel potvrdio: Kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, BiH riječi utjehe

  • Izvor: RTRS
  • 23.06.2022.21:20

Lideri zemalja i vlada članica EU odobrili su dodjeljivanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

- Ovo je istorijski dan za Evropsku uniju - izjavio je Mišel na konferenciji za novinare u Briselu.

Mišel je poručio da "traže rješenje za odluku Bugarske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji omogući pristup pregovorima".

- Nadam se da će do odluke doći i u narednih nekoliko časova - rekao je Mišel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je predsjednicima Ukrajine i Moldavije.

- Dobar dan za Evropsku uniju. Ubijeđena sam da će Ukrajina i Moldavija raditi na implementaciji reformi koje su potrebne za punopravno članstvo - rekla je fon der Lajenova.

Istakla je da "status kandidata Gruziji slijedi kada se riješe prioriteti, a Evropska unija prepoznala je njihovu evropsku perspektivu"

- Veliki je korak za Gruziju što je prepoznata perspektiva. Sada treba raditi na reformama i pokazati političko jedinstvo. Ekonomija Gruzije je dobra, ali treba raditi na reformama - poručila je fon der Lajenova.

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da je "postignut konsenzus svih članica Unije".

- Sada je ovo politička gesta za Ukrajinu nakon sankcija, finansijske i vojne pomoći. Ukrajinci se bore za naše vrijednosti. To će biti dugačak put, ali bićemo tu da pomognemo kada je riječ o reformama koje Ukrajina, Moldavija i Gruzija trebaju sprovesti - izjavio je Makron.

Makron je istakao da su "uradili sve da bugarski parlament odblokira pregovore sa Sjevernom Makedonijom".

- Integracija Zapadnog Balkana potrebnija je nego ikada ranije jer se rat vratio na evropsko tlo. Mnogo toga je Sjeverna Makedonija uradila. Ne možemo se praviti da problem ne postoji. Ovo je rezultat političke krize u Bugarskoj. Veoma smo blizu rješenja. Moramo graditi povjerenje. U narednih nekoliko časova razgovaraćemo sa predstavnicima Sjeverne Makedonije i naredne sedmice očekujemo razgovore - precizirao je predsjednik Francuske.

Makron je poručio da im je silj stabilizacija prilika na Balkanu i da je status Ukrajine zapravo politička poruka.

Tagovi: