Program za naredne izbore

Alternativa za Njemačku želi "kontrolisanu razgradnju" EU, Orban glavni saveznik

  • Извор: РТ Балкан
  • 15.07.2023. 17:16

Alternativa za Njemačku (AfD) će uključiti "kontrolisanu razgradnju" Evropske unije u program za naredne izbore za Evropski parlament, koji će biti održani narednog proljeća, prenosi "Euraktiv".

U prijedlogu svog predizbornog manifesta, koji bi trebalo da bude ozvaničen na partijskoj konferenciji krajem mjeseca, AfD poziva na "kontrolisanu razgradnju zapovjedničke EU".

"Mi zahtijevamo reset Evrope, kako bi mogli da iskoristimo moć nacionalnih država i ponovo izgradili mostove ka istoku", rekao je za taj portal kopredsjednik AfD-a Tino Črupala.

Cijene hrane glavni generator inflacije u Njemačkoj

Cijene hrane glavni generator inflacije u Njemačkoj

"Evropska unija je samo ekonomska oblast, i tako bi trebalo da ostane", izjavio je on, dodajući da ona "guši nadležnosti nacionalnih država, bez mogućnosti da ih zaista zamijeni", pošto Evropska komisija nema demokratski legitimitet.

Črupala je naveo sankcije EU protiv Rusije kao jedan od primjera nedostatka njenog legitimiteta, tvrdeći da one "nisu u interesu naših građana" i da su dovele do povećane inflacije i recesije.

Otvara se njemačka fabrika tenkova u Ukrajini

Otvara se njemačka fabrika tenkova u Ukrajini

EU bi zato trebalo zamijeniti sa "novom evropskom ekonomskom zajednicom zasnovanom na interesima", odnosno nekom vrstom "lige evropskih nacija", smatraju u AfD-u.

Prijedlozi Alternative za Njemačku nisu ništa novo, pošto je ta stranka i nastala na protivljenju članstvu Njemačke u evrozoni i dubljoj integraciji EU.

Črupala je rekao da rekao da je osjeća optimistično, kao i da potencijalne partnere vidi u desničarskim partijama u Austriji i Mađarskoj.

"Šanse za sprovođenje našeg prijedloga su dobre, pošto nam globalni trendovi idu na ruku", smatra on.

Njemačka dobila novi zakon o useljavanju stranih radnika

Njemačka dobila novi zakon o useljavanju stranih radnika

"Centralnoevropska saradnja sa Mađarskom i Austrijom je od centralnog značaja za Njemačku", rekao je Črupala, dodajući da je mađarski premijer Viktor Orban "već pokazao kako se politika zasnovana na interesima može sprovoditi u Evropi".

U Austriji, ankete pokazuju da je desničarska Slobodarska partija (FPO) trenutno najpopularnija politička opcija u toj zemlji, dok u Mađarskoj Orbanov Fides dominira već više od decenije.

Popularnost AfD-a je posljednjih mjeseci u velikom uzletu, a istraživanja pokazuju da su trenutno druga najpopularnija partija u Njemačkoj sa podrškom od oko 20 odsto, više i od Socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca.

Njemački multimilioner poklonio kompaniju radnicima

Njemački multimilioner poklonio kompaniju radnicima

Predstavnici austrijske FPO već su podržali svoje njemačke partnere.

"Mi na razvoj Evropske unije gledamo prilično kritički i sa velikom zabrinutošću", rekao je lider FPO u Evropskoj parlamentu Harald Vilmski za "Euraktiv".

"Naravno, Evropljani moraju da naprave izbor da li se i dalje slažu sa razvojem EU ili žele da krenu u drugom pravcu", dodao je on.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина