Osuđuju zapaljivu retoriku

Britanija i Amerika pozdravile Šmitovu odluku o Izbornom zakonu

  • Izvor: Srna
  • 27.07.2022.19:42

Ambasade Velike Britanije i SAD u BiH pozdravile su odluku Kristijana Šmita o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Iz britanske Ambasade u BiH ističu da Velika Britanija prepoznaje i podržava ključnu ulogu "visokog predstavnika u BiH".

- Današnja odluka visokog predstavnika Šmita je vrijedan korak ka jačanju integriteta i transparentnosti izbora u oktobru. Slobodni i pravični izbori su temelj svake demokratije - saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da Velika Britanija osuđuje zapaljivu i opasnu retoriku koju su, kako kažu, određeni pojedinci i lideri koristili posljednjih dana.

- Domaći politički lideri imaju jasnu odgovornost da rade zajedno na sprovođenju reformi i postignu kompromise u najboljem interesu BiH i njenih građana - zaključuju u saopštenju.

Iz američke Ambasade naglasili su da SAD "podržavaju jak OHR i današnju odluku visokog prestavnika da dopuni Izborni zakon".

Kristijan Šmit nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, s tim da je liderima partija iz FBiH ostavio vremena da dogovore i političke izmjene ovog zakona, a ukoliko se to ne desi, nije isključena mogućnost još jednog nametanja izbornih pravila u BiH.