Предсједник Скупштине Србије

Брнабић: Наметање резолуције о Сребреници врхунац правног насиља

  • Извор: СРНА
  • 15.04.2024. 10:47

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да је несхватљиво наметање резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН врхунац правног насиља, скандал и преседан.

Брнабићева је нагласила да су на овај начин прекршени Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, јер се о томе није изјашњавало трочлано Предсједништво БиХ, што је несхватљив скандал, а онда шеф Мисије БиХ при УН Златко Лагумџија не жели да циркулише, односно даље да просљеђује писмо једног од чланова Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

"Ви имате несхватљиво правно насиље. Под један то је у оквиру БиХ, за коју се као боре, јер се не боре за БиХ, пошто су тиме поништили Дејтонски споразум и Устав БиХ", рекла је Брнабићева за ТВ "Хепи".


Вучић: Супротставићемо се свјетским лобистима снажније него што мисле

Вучић: Супротставићемо се свјетским лобистима снажније него што мисле

Она је указала да је други правни преседан то што о тој резолуцији не одлучује Савјет безбједности УН, иако се БиХ третира као земља која је и даље пријетња миру и стабилности, због чега се њом искључиво и бави Савјет безбједности и због чега, на крају крајева, у њој постоји Канцеларија високог представника.

"Зато што та резолуција није прошла 2015. године, они сада практично то извлаче из Савјета безбједности и гурају директно у Генералну скупштину УН, тиме правећи такав преседан који ће, не у дугом року, него у средњем року, вјерујем за пет до десет година, то у потпуности подијелити Генералну скупштину УН", рекла је Брнабићева.

Она је навела да ће се након овог једна за другом видјети резолуције и прегласавање.

"На крају крајева, до сада је постојао принцип да се такве резолуције, које се баве тако озбиљном ствари, као што је злочин геноцида, увијек усвајају консензусом, а ово ће бити први пут да то није случај", рекла је Брнабићева.


Бојић: Српско јединство у Сребреници неће бити доведено у питање

Бојић: Српско јединство у Сребреници неће бити доведено у питање

Она је напоменула да су спонзори резолуције Њемачка и Руанда, а сада лобирају за шири број спонзора резолуције.

Брнабићева је рекла да постоје невјероватни притисци на Србију сваки дан, међу којима је чланство такозваног Косова у Савјет Европе, што је супротно сваком принципу и здравом разуму.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.