U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu

Brojanje glasačkih listića sa 84 biračka mjesta

 • 26.10.2018. 11:23

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu jutros je počelo brojanje glasačkih listića sa 84 biračka mjesta iz 15 opština/gradova za pojedine izborne nivoe.

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH saopšteno je da je brojanje počelo u 10.00 časova. 

U saopštenju se navodi da se broje glasački listići za neke izborne nivoe po političkim subjektima i kandidatima, a za neke izborne nivoe po kandidatima unutar liste određenog političkog subjekta. 

Zahtjevi koji su prema ocjeni CIK-a ispunili uslove propisane zakonom su uvaženi i u tim slučajevima naređeno je ponovno brojanje glasačkih listića. 

CIK je do ponoći, do kada je bio rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, primio oko 100 podnesaka koji su zavedeni u 84 predmeta, a neki podnesci su objedinjeni jer su zahtjevi identični. 

Među podnescima su bile i tri žalbe na odluku o utvrđivanju rezultata koje će zajedno sa izjašnjenjem CIK-a biti dostavljene Apelacionom odjeljenju Suda BiH. 

Podnesci u kojima se od CIK-a zahtijeva poništenje izbora su odbačeni kao nedopušteni, a značajan broj zahtjeva za ponovno brojanje je odbačen, jer su podneseni od neovlaštenog lica, navodi se u saopštenju. 

Iz CIK-a dodaju da su neki zahtjevi odbijeni kao neosnovani jer su navodi u zahtjevu proizvoljni i paušalni i ne upućuju na konkretnu činjenicu. 

"Nijedan zahtjev nije upućivao na činjenicu da je došlo do zloupotrebe imena umrle osobe na biračkom spisku", ističu iz Centralne izborne komisije. 

Iz CIK-a podsjećaju da je procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana odredbama Izbornog zakona BiH, a način dostavljanja je propisan Uputstvom o procedurama za rješavanje po prigovorima i žalbama podnesenim izbornim komisijama i Odlukom o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora 2018. godine koja je donesena 22. oktobra. 

"Navedenim aktima precizirano je da se podnesci, u ovom slučaju zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, dostavljaju neposredno u sjedište Komisije ili putem faks-aparata. CIK je procesuirao samo zahtjeve dostavljene na naprijed navedeni način", ističe se u saopštenju. 

Na veb stranici CIK-a moguće je vidjeti sa kojih redovnih biračkih mjesta će se vršiti ponovno brojanje glasačkih listića. 

Ponovnom brojanju u Glavnom centru za brojanje mogu prisustvovati akreditovani posmatrači za Glavni centar, te kandidati koji se pojavljuju na glasačkim listićima koji se ponovo broje.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina