Delegat srpskog naroda u Domu naroda

Bursać: Bećirović potpuno na liniji muslimansko-bošnjačkog nacionalizma

  • Извор: СРНА
  • 10.05.2023. 15:33

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da je politika koju kreira bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović potpuno na liniji muslimansko-bošnjačkog nacionalizma.

"Za razliku od nadahnutih, ali sad već prilično otrcanih izjava i vizija o građanskoj BiH koje Denis Bećirović `prosipa` kad god stigne, posebno pred predstavnicima međunarodne zajednice, stvarnost koju on kreira kad je u prilici izgleda dijametralno suprotno i potpuno je na liniji muslimansko-bošnjačkog nacionalizma", ocijenila je Bursaćeva.

Bursaćeva je napomenula, da iako su u Predsjedništvu BiH djelovali različiti akteri, iz svih naroda i iz različitih stranaka, ovako direktnu diskriminaciju po nacionalnoj osnovi prema nekom od diplomata nije demonstrirao nijedan od njih.

"Da je kojim slučajem nekom od srpskih članova Predsjedništva palo na pamet da ne dozvoli ambasadoru, pripadniku nekog od druga dva naroda prisustvo zvaničnom sastanku u zemlji domaćinu, zvonila bi sva `građanska`, ali i zvona predstavnika dijela međunarodne zajednice", istakla je Bursaćeva.

Ona je ukazala da potez Bećirovića dokazuje da je lažna i licemjerna "građanština", čiji je on jedan od nosilaca, mnogo opasnija i pogubnija za unutrašnje odnose u BiH od politika i političara koji otvoreno zagovaraju rješavanje nacionalnih pitanja i održavanje međunacionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović /SDP/ boraviće sutra u radnoj posjeti Zagrebu, a prema saznanjima Srne, teme sastanaka biće odnosi između BiH i Hrvatske, otvorena pitanja, unapređenje saradnje i aktuelna politička situacija u regionu.

Ono što je već obilježilo ovu posjetu jeste insistiranje Bećirovića da sastancima u Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, nego diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Posljednjih godina upućene su mnoge međusobne kritike između predstavnika političkog Sarajeva i zvaničnog Zagreba, a u julu 2022. godine Denis Bećirović je prozvao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je "primjer štetne politike" i da mora raditi na "detuđmanizaciji" Hrvatske.

Radna posjeta Bećirovića Zagrebu dolazi nakon formiranja Vlade Federacije BiH /FBiH/ koja je rezultat zajedničke saradnje stranaka oko Hrvatskog narodnog sabora i SDP-a BiH, te se može okarakterisati i kao pokušaj otopljavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa.