Бањалука

Ћеранић: у БиХ жива инфраструктура милитантног вехабијског покрета

  • Извор: СРНА
  • 28.03.2024. 12:05

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је да милитантни вехабијски покрет још има живу инфраструктуру у БиХ, те да је веома битно дјеловање ради спречавања евентуалних терористичких напада и истакао да је у смислу превенције Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске учинио доста.

"Вехабијска мрежа промијенила је облик свог дјеловања и сада су то невладине организације које се баве хуманитарним радом у којем су заступљени борци одреда `Ел муџахид`, чији су појединци током протеклог рата починили стравичне злочине ритуалним одсијецањем глава заробљеним српским војницима", рекао је Ћеранић данас новинарима у Бањалуци на 4. Међународном научном скупу "Савремени изазови и пријетње безбједности".

Он је напоменуо да је у надлежности безбједносних агенција на нивоу БиХ и полиције да прате рад ових организација.

Подсјетивши да су се у БиХ дешавали терористички напади, Ћеранић је оцијенио да и даље постоји таква могућност и указао на значај превентивног дјеловања кроз сајбер безбједност и оперативни рад на терену.


Кецмановић: Изгласавање изборног закона Српске је једини адекватан одговор Шмиту

Кецмановић: Изгласавање изборног закона Српске је једини адекватан одговор Шмиту

"У БиХ су се дешавали терористички напади и постоји неколико правосудних судских пресуда као што је напад на Амбасаду САД у Сарајеву, Полицијску станицу у Бугојну", навео је Ћеранић.

Он је нагласио да је МУП Републике Српске учинио доста потеза и мјера јер од терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику у Републици Српској није било терористичких напада.

Ћеранић је рекао да су терористички чин у БиХ направили залуђеници идејама милитантног вехабијског покрета који још има живу своју инфраструктуру у БиХ, те указао да залуђенике који би могли да изведу терористички напад контролишу службе безбједности на нивоу БиХ и у ентитетима.

"Колико год нас увјеравали свјетски центри моћи да `Исламска држава` стоји иза терористичког напада у Москви исто нас увјеравају да Кристијан Шмит стоји иза наметања техничких измјена Изборног закона БиХ са добром намјером. Не треба вјеровати ниједно, ни друго, јер постоје центри моћи који дају диктате", указао је Ћеранић.


Цвијановић: Поједини страни представници дрско и безобразно руше Дејтон

Цвијановић: Поједини страни представници дрско и безобразно руше Дејтон

Када је ријеч о посљедњем терористичком нападу у Москви, Ћеранић је навео да ту постоји троугао између онога што се назива "Исламска држава", Украјине као сигурне куће за све свјетске терористе и свјетске финансијске елите која даје налоге обавјештајним службама западних земаља.

"Напад руске авијације на Службу безбједности Украјине даје нам одговор на питање кога Руска Федерација сматра одговорним за терористички напад у Москви", указао је Ћеранић.

Говорећи о данашњем скупу, Ћеранић је навео да је за учешће пријављено 86 учесника из шест земаља - Србије, Руске Федерације, Бугарске, Мађарске, Сјеверне Македоније, те из БиХ, односно Републике Српске.

Историчар Дарина Григорова, професор на Софијском универзитету који носи име Светог Климента Охридског, сматра да је Русија једини фактор који штити Балкан од САД и Турске.

"Турска ће бити неутрална на Балкану и Црном мору зато што Русија има веома добре тактичке намјере", рекла је Григорова новинарима на овом научном скупу.

Учесник скупа Стево Јаћимовски рекао је да се интернет и друштвене мреже данас користе као начин за мијењање режима у земљама без испаљеног метка.


Вишковић: Јасно је зашто се Шмиту журило

Вишковић: Јасно је зашто се Шмиту журило

"Ова технолошка предност данас се користи од најмоћнијих земаља с циљем њихових наметања, мијењања режима и изазивања нестабилности", навео је Јаћимовски.

Теме 4. Међународног научног скупа "Савремени изазови и пријетње безбједности", који се одржава на Факултету безбједносних наука у Бањалуци, су, између осталих, борци из Србије и БиХ на страним ратиштима, обојене револуције и државни удари као савремени изазови и пријетње безбједности, сукоб Израела и Хамаса и импликације по есенцијалну структуру блискоисточног регионалног безбједносног комплекса, друштвене мреже, социјална сигурност.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.