Призивање рата

Ћеранић: У предавањима Ћемана постоје елементи кривичног дјела

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2024. 12:27

У предавањима Митхада Ћемана, којима призива нови рат у БиХ, постоје елементи кривичног дјела изазивања расне и вјерске мржње и нетрпељивости, изјавио је Срни декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Ћеранић је осудио Ћеманове тврдње објављене на "Јутјубу", наглашавајући да је "добра страна" његовог иступа, што је на овај начин скренуо пажњу на низ предавача и удружења гдје се индоктринира бошњачка омладина. 

Према његовим ријечима, то се чини с циљем онога што Ћеман призива, а то је неки будући рат и обрачун са "четницима" и "усташама", односно са Србима и Хрватима који су, осим Бошњака, конститутивни народи у БиХ. 

"Митхад Ћеман је самозвани професор и не предаје ни на једној научној или високообразовној установи, већ је путујући професор, држи предавања унутар неких организација са којима је повезан као што су `Извор селсебил` из Живиница, `Свјетлост` Бугојно, `Темпо` из Вогошће", рекао је Ђеранић. 

Скандалозан говор професора Митхада Ћемана:

Скандалозан говор професора Митхада Ћемана: "Питање је само кад ће бити рата“

Он је додао да та удружења позивају Ћемана, наводећи да је "Извор селсебил" у августу прошле године организовао љетну школу за око стотину ђеце гђе су Ћеман и слични држали предавања, радионице, како би их усмјерили у идеолошком смислу. 

"Ћеман је образовање стекао у Саудијској Арабији, гдје је завршио теолошки факултет и на `Јутјубу` је веома присутан са својим предавањима", рекао је Ћеранић. 

Ћеман је рекао на предавању које је објављено на "Јутјубу" да ће "сљедећи покољ четника бити гори од свих претходних, за то се спремајте сто посто". 

"Хоће ли бити рата - уопште није питање, то уопште није исправно питање. Питање је само кад ће бити рата. Ја вам то гарантујем и Алахом вам се кунем", рекао је Ћеман на предавању у организацији Омладинског удружења "Темпо" из Вогошће, чији се лого налази иза Ћемана. 

Пратите нас и путем Вибера