Prizivanje rata

Ćeranić: U predavanjima Ćemana postoje elementi krivičnog djela

  • Izvor: SRNA
  • 14.01.2024. 12:27

U predavanjima Mithada Ćemana, kojima priziva novi rat u BiH, postoje elementi krivičnog djela izazivanja rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, izjavio je Srni dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Ćeranić je osudio Ćemanove tvrdnje objavljene na "Jutjubu", naglašavajući da je "dobra strana" njegovog istupa, što je na ovaj način skrenuo pažnju na niz predavača i udruženja gdje se indoktrinira bošnjačka omladina. 

Prema njegovim riječima, to se čini s ciljem onoga što Ćeman priziva, a to je neki budući rat i obračun sa "četnicima" i "ustašama", odnosno sa Srbima i Hrvatima koji su, osim Bošnjaka, konstitutivni narodi u BiH. 

"Mithad Ćeman je samozvani profesor i ne predaje ni na jednoj naučnoj ili visokoobrazovnoj ustanovi, već je putujući profesor, drži predavanja unutar nekih organizacija sa kojima je povezan kao što su `Izvor selsebil` iz Živinica, `Svjetlost` Bugojno, `Tempo` iz Vogošće", rekao je Đeranić. 

Skandalozan govor profesora Mithada Ćemana:

Skandalozan govor profesora Mithada Ćemana: "Pitanje je samo kad će biti rata“

On je dodao da ta udruženja pozivaju Ćemana, navodeći da je "Izvor selsebil" u avgustu prošle godine organizovao ljetnu školu za oko stotinu đece gđe su Ćeman i slični držali predavanja, radionice, kako bi ih usmjerili u ideološkom smislu. 

"Ćeman je obrazovanje stekao u Saudijskoj Arabiji, gdje je završio teološki fakultet i na `Jutjubu` je veoma prisutan sa svojim predavanjima", rekao je Ćeranić. 

Ćeman je rekao na predavanju koje je objavljeno na "Jutjubu" da će "sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih, za to se spremajte sto posto". 

"Hoće li biti rata - uopšte nije pitanje, to uopšte nije ispravno pitanje. Pitanje je samo kad će biti rata. Ja vam to garantujem i Alahom vam se kunem", rekao je Ćeman na predavanju u organizaciji Omladinskog udruženja "Tempo" iz Vogošće, čiji se logo nalazi iza Ćemana. 

Pratite nas i putem Vibera