Do izbora dva mjeseca

CIK sprema nove izbore, a istraga o malverzacijama sa prošlih još traje?

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2022. 19:38

Do izbora je oko dva mjeseca. A istraga zbog sumnji na malverzacije sa onih od prije dvije godine još traje. Da će sve istjerati na čistac nadaju se Hrvati iz Teslića.

Oni već dvije godine traže pravdu i tvrde da im je otet jedan mandat u teslićkom parlamentu. Nadaju se da će otvaranjem vreća u krivičnom postupku vratiti izborni proces na dan Lokalnih  izbora na nekoliko sumnjivih glasačkih mjesta. Bilo bi to i prvi put u BiH, da se gotovo dvije godine poslije, i to u toku krivičnog postupka, ponovo otvaraju vreće i broje glasački listići. 

A baš to, saznaje nezvanično ATV, moglo bi biti obuhvaćeno naredbom o sprovođenju istrage koju je Tužilaštvo BiH, navodno, dostavilo CIK-u. Naredba se, kako otkriva naš izvor, odnosi na nepravilnosti u slučaju hrvatskih glasova pristiglih poštom. Ni CIK, ni Tužilaštvo na naše upite nisu odgovorili. Iz Hrvatske liste, ipak, imali su šta da kažu. 

"Raduje nas informacija koja je prethodnih dana izašla u javnost da se nastavlja istraga u našem predmetu, odnosno, predmetu nestanka glasova slanih poštom. Takođe, mi smo kao sporno naveli i odbijanje prijava za glasanje putem pošte u fazi verifikacije. /REZ( Unatoč tome da je naš predmet nekako predan iz ruke u ruku trojici tužitelja", kaže Darko Mršić, Hrvatska lista, Teslić. 

Hrvatska lista iz Teslića podnijela je krivičnu prijavu protiv CIK-a u decembru 2020. Po nalogu Tužilaštva BiH istražioci Agencije za istrage i zaštitu u maju prošle godine izvršili su uvid i pregled dokumentacije u posjedu CIK-a. Iz Tužilaštva BiH tada su saopštili da je sve urađeno na osnovu prijave osoba iz Teslića. Hrvati, koji su proces i pokrenuli, nisu zadovoljni. Sve to, poručuju, predugo traje. 

"Krivicnu prijavu protiv CIK-a podnijeli smo 17.12.2020. godine u Tužilaštvu BiH. Vjerujemo da će se taj predmet u skorije vrijeme okončati kako bi tada mogli reći nešto više o tom slučaju", kaže Igor Balukčić, nosilac Hrvatske liste iz Teslića.

Hrvatima u Tesliću nedostajalo je samo  17 glasova kako bi imali svog odbornika. Nade su polagali u glasove iz inostranstva. 

Balukčić je još ranije u svojim medijskim istupima tvrdio da akreditovani posmatrači Hrvatske liste nisu imali pravo pristupa na verifikaciji prijava za glasanje poštom, ukazujući da je CIK odobrio glasanje za 50 odsto prijavljenih birača, dok odbijeni nikad nisu obaviješteni o razlozima za odbijanje. Kažu i da  imenom i prezimenom imaju spiskove ljudi, kao i ko je zaprimio poštu. To će se, poručuju, tek istražiti.

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)