Za podobne ima mjesta

Čistka srpskih kadrova u BHRT-u

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2022. 19:15

Jelena Radojević Kapor suspendovana je sa mjesta glavnog urednika Informativnog programa BHT-a. Na teret joj je, u odluci koju je potpisao generalni direktor, Belmin Karamhemedović, stavljena teža povreda službene dužnosti - bez jasnog obrazloženja.

"Neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza i zloupotreba položaja i prekoračenje datog ovlaštenja. S obzirom na to da je već pokrenut disciplinski postupak ne možemo davati više informacija, do njegovog okončanja", stoji u saopštenju BHRT-a.

Šta, konkretno, nije uradila kako treba, kako je zloupotrijebila položaj ili prekoračila ovlašćenja, sa BHRT-a ne odgovaraju. Svoj posao sam radila profesionalno, kaže za ATV Jelena Radojević Kapor. 

"Prema kolegama sam se uvijek odnosila prema pravilima profesije, i isključivo u skladu sa ugovorima i sposobnostima, a ne prema privatnim odnosima, kafanskim druženjima, i tako dalje", kaže Jelena Radojević Kapor, suspendovani urednik informativnog programa BHRT-a.

Na njeno mjesto, po nacionalnoj osnovi, imenovan je Dejan Petrović. Srbin na papiru, Bosanac na društvenim mrežama. Svoj stav nije krio ni u eteru.

Suspenzija Radojević Kapor nastavak je čistke srpskih kadrova u BHRT-u, tvrde oni koji su u javnom servisu na BH nivou, prošli isto ili slično. Srpskih urednika, barem onih koji to zaista jesu, kažu, više nema. 

"Zato što je srpkinja koja profesionalno radi svoj posao. Koja ne pristaje na pravljene rasporeda za novinar(k)e u čaršijskim kafanama u kojima odsjedaju nalogodavci i saučesnici njene suspenzije", kaže Pejka Medić, direktor BH radija 1.

Dešavanja u BHRT, odraz su bošnjačke politike na nivou BiH, kaže srpski član predsjedništva. Smjene Srba su za Milorada Dodika neprihvatljive.

"Oni ne mogu da određuju ko je, to mora u skladu sa Ustavom da se odredi da konstitutivni narodi ravnopravno učestvuju u svim nivoima. To je srušilo taj sistem, on nikada nije profunkcionisao, i vrijeme je da propaqdne i da padne", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Suspenzija Radojević Kapor je, kako saznajemo, po hodnicima BHRT-a dogovarana tri mjeseca, ali se čekao validan razlog. Njega, kako tvrde naši izvori, ni sada nema. Sve to će dojučerašnja glavna urednica Informativnog programa dokazivati pred disciplinskom Komisijom. Eventualno i na sudu. Teško da bi tako nešto išlo u prilog rukovodstvu BHRT-a. Naši izvori tvrde da u poslednjih pet godina, javni servis BiH nije dobio niti jedan takav spor. Na to nam pitanje iz BHRT, nisu odgovorili.