Sastanak u Sarajevu

Čović: Međusobno povjerenje znači upotpunjen Savjet ministara

  • Извор: СРНА
  • 24.07.2023. 22:25

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je večeras da međusobno povjerenje znači da postoji Savjet ministara u punom sazivu, koji može raditi i donositi nove zakone.

"Parlamentarna većina, koja se prepoznaje kroz stranke koje su se danas okupile, treba da međusobnim povjerenjem (stranke) prate jedne druge u parlamentarnoj proceduri i u Predstavničkom i Domu naroda", rekao je Čović novinarima u Sarajevu na konferenciji za novinare nakon sastanka političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

On je rekao da se nada da će do 22. avgusta imati upotpunjen Savjet ministara i usvojena bar tri-četiri zakona o kojima je danas bilo riječi.

"Za to vrijeme je uspostavljeno jako puno radnih grupa koje će stvoriti sve druge preduslove da se kroz septembar i oktobar može završiti, ili da u parlamentarnoj proceduri imamo sve druge zakone koji smo preduzeli kroz paket od 31 aktivnosti ili 14 uslova", naveo je Čović.

Dodik nakon sastanka otkrio šta je dogovoreno

Dodik nakon sastanka otkrio šta je dogovoreno

Zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem sastanku političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH dogovoreno da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni.

"Mi smo kroz ovo vrijeme usaglasili veliki set evropskih zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, koji su otišli od Savjeta ministara ka Parlamentarnoj skupštini BiH. Dogovorili smo da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi bili razmatrani ti zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri", rekla je Krišto na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Prema njenim riječima, saglasnost je postignuta i o formiranju radnih grupa koje bi trebale da rade na setu zakona koji se tiču vladavine prava, odnosno zakona iz oblasti pravosuđa u širem smislu.

Dodik uoči sastanka: Nisam došao ovdje nikog da uslovljavam

Dodik uoči sastanka: Nisam došao ovdje nikog da uslovljavam

"Trebalo bi da na nivou Savjeta ministara budu formirane radne grupe koje bi podrazumijevale i predstavnike izvršnih tijela vlasti sa nivoa entiteta. Nadam se čim bi se ti zakoni usaglasili, a već sada su dobrim dijelom usaglašeni da bi se trebali naći na sjednici Savjeta ministara i nakon toga upućeni u parlamentarnu proceduru", navela je Krišto.

Ona je naglasila da je danas dogovoreno i da se nastavlja ova vrsta dijaloga, odnosno razgovora, tako da bi prije sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH 22. avgusta trebalo da bude održan sastanak na istom ovom nivou, čiji bi domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Na tom sastanku bismo trebali utvrditi i ponoviti sve ono što smo danas na neki način i dogovorili. Uvjerena sam da će biti napravljen snažan iskorak kada je riječ o evropskom putu BiH i svim reformskim zakonima koji su potrebni svima u BiH, ali i za evropski put", istakla je Krišto.

Čović: Apsolutno se zalažem za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH!

Čović: Apsolutno se zalažem za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH!

Sastanku, koji je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik te stranke Željka Cvijanović, zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина