Predsjednik HDZ BiH i HNS-a

Čović: Nametanje rješenja nije potrebno

  • Извор: СРНА
  • 14.04.2023. 15:36

Predsjednik HDZ BiH i HNS-a Dragan Čović najavio je danas da će, s obzirom da je isteklo vrijeme za formiranje Vlade FBiH, u utorak, 18. aprila, u Sarajevu imati sastanak sa predstavnicima "osmorke", kao i s predstavnicima međunarodne zajednice, napomenuvši da nametanje rješenja nije potrebno.

- Isteklo je vrijeme za Vladu FBiH. Rok je istekao i da vidimo šta ćemo dalje - rekao je Čović u Mostaru, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

On je podsjetio da je i ranije govorio da nije potrebno nikakvo nametanje jer ima dovoljno jasnih rješenja kad je riječ o Izbornom zakonu, ali "ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna da odblokiraju proces".

Upitan hoće li se odazvati pozivu za sastanak koji je uputio potpredsjednik FBiH Refik Lendo /SDA/, Čović je odgovorio da neće i da Lendo treba da komunicira sa predsjednikom FBiH Lidijom Bradarom.

Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH, podsjetio je da se očekivalo da će Vlada FBiH biti formirana kada i Savjet ministara, te da je evidentno da između "osmorke" postoji jako puno razmimoilaženja i prilagođavanja potrebama glasačkog tijela bošnjačkog naroda u FBiH.

- U sporazumu partnera predstavnika stranaka iz Republike Srpske i FBiH rekli smo da ćemo u roku od šest mjeseci završiti Izborni zakon. Isti zaključak smo imali od predstavnika svih političkih stranaka u Briselu prije sedam-osam mjeseci. Vrlo jasno, nikakvih nametanja izmjena Izbornog zakona ne može biti - rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

On je naveo da sva druga rješenja kojim bi trebalo nešto korigovati u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i u domovima naroda.

- Tu izuzetaka nema prema bilo kome - "osmorci", "dvojci", nekoj drugoj političkoj opciji, međunarodnoj zajednici ili ne znam kojim drugim strankama. To su stavovi sporazuma potpisanog i u Mostaru - naveo je Čović.

On je naglasio da će Mostarski sporazum morati biti sproveden do kraja.

- Partneri s nama mogu biti oni koji razumiju da BiH jeste multietnička, multinacionalna, da se mora osigurati potpuna ustavna jednakost tri konstitutivna naroda i legitimno predstavljanje. Visoki predstavnik ni bilo koji drugi ne može donositi nikakve odluke koje neće uvažiti to do kraja, ali ako se želi nešto donijeti, onda se u cjelini može promijeniti Izborni zakon, a to znači trajno riješiti i domove naroda i Predsjedništvo - poručio je Čović.

Čović je rekao da za politiku koju predvodi evroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu, ali da nije tajna da predstavnici iz Republike Srpske ne žele u NATO.

- Zar je to tajna, zar i danas pričamo o tome, zar je to izjava gospodina /Milorada/ Dodika? Pogledajte da li u posljednjih 15-20 godina postoji ijedna drugačija izjava? Zar ćemo je stalno analizirati - rekao je Čović i dodao da je ovo prostor koji je nemoguće podijeliti i da mora imati primarno evropsku budućnost.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.