Предсједник ХДЗ-а

Човић: Шмит хистерише и удара шаком од сто на састанцима

  • Извор: Кликс
  • 20.03.2024. 07:06

Лидер Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Драган Човић гостовао је у емисији Компас гдје је, између осталог, говорио о коалицији на нивоу, партнерским странкама Тројке и европском путу БиХ, као и измјенама изборног законодавства.

Човић каже да унутар политичких партнера има оних који не желе да се европски пут догоди, а да је тренутно стање и пут према Бриселу сатисфакција за сав труд који је уложен претходних година.

Истакао је како треба направити динамичан план за 2024. годину те да постоји механизам координације који је давно успостављен, а који неко жели елиминисати.

"Ако ријешимо питање Изборног закона, ако ријешимо питање још неких седам или осам закона у правном одјелу. Мора заживјети правна држава БиХ. Она не може заживјети док нам неко намеће рјешења, а вањски утицај је много јачи него кроз нашу законодавну и извршну власт", мишљења је Човић.

"Шмит је лажан, нема ништа са европским путем БиХ"

Како даље лаже, очекивао је да ће се прво ријешити измјене Изборног закона, а да ће онда доћи зелено свјетло од ЕУ.

"Увијек имате вањски утицај и онда они дјелују на све нас који преговарамо на различите начине. Када разговарамо стајалишта су да није у реду да се Хрватима бира члан Предсједништва", казао је и додао како нема ни једне бошњачке странке која би то ставила на папир те да је Бакир Изетбеговић то потписао 2019. али није испоштовао.

Додаје, потом, да ће Тројка прихватити измјене Изборног закона тек када буде аутономна, без утицаја међународног фактора.

"Када с Тројком разговарам без свјетла јавности апсолутно разумију да Босна и Херцеговина може преживјети искључиво као држава у којој су три конститутивна народа једнакоправно и легитимно представљена. То ће прихватити тек када буду довољно аутономни да без потицаја међународних институција доносе своје одлуке. Направимо састанак. Све се договори. Ставимо на папир. И онда када се вратите назад неко каже 'ја нисам спреман потписати'. Преслушамо снимак што смо говорили и питамо је ли то аутентично? Добијемо одговор 'јесте, али нећемо потписати'. То је тај вањски утицај", каже лидер ХДЗ-а.

Грађани Српске јасно поручили Шмиту: Иди кући!

Грађани Српске јасно поручили Шмиту: Иди кући!

Он је мишљења и да су измјене Изборног закона које је најавио нелегитимни Кристијан Шмит више бура у прса него вјетар у леђа.

"Како очекивати од Данске и Холандије зелено свјетло кад имамо високог представника који намеће законе. То је протекторат. Требују нам планови за 2024. да сами донесемо те законе", каже Човић и додаје како би се тиме послала јасна порука међународним пријатељима Савјета за провођење мира да високи представник треба измјестити своје активност из Босне и Херцеговине.

Рекао је како Шмит на састанцима зна хистерисати гдје удара и шаком од сто те му је једном са стране рекао:"Господине Шмит, јесте ли ви свјесни гдје сте дошли, што вам значи ударати шаком од сто пред 20 људи?"

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.