Lider HDZ BiH

Čović: Sastanak sa predstavnicima "osmorke" o formiranju izvršne vlasti

  • Извор: СРНА
  • 06.12.2022. 19:45

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da bi na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima "osmorke" trebalo da razgovaraju o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora.

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da bi na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima "osmorke" trebalo da razgovaraju o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora.

- Primarno ćemo razgovarati o federalnom nivou, a onda preći na Savjet ministara. Tokom vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske. Mislim da je i druga strana to uradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće biti potrebno vremena kao prije - rekao je Čović večeras u Mostaru.

On je naveo da je cilj do kraja godine imati Vladu Federacije BiH i Savjet ministara, kao i usvojene budžete.

- Naravno, dotaći ćemo se i kantonalnih nivoa, gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovoriti vlast - rekao je Čović.

On je napomenuo da je srpski član i predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH Željka Cvijanović juče pokrenula proceduru u vezi sa imenovanjem zamjenika predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjetu ministara.

- Nadam se da će predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH sa svojim saradnicima, onako kako to predviđaju poslovnici, tu proceduru završiti vrlo skoro kako bismo Savjet ministara imali do Božića, odnosno, do kraja godine - rekao je Čović.

Čović se danas sastao sa ministrom rada i socijalne politike Hrvatske Marinom Piletićem, a tema je bila bolja priprema za evropski standard kada je u pitanju segment socijalne zaštite.

- Maštamo o tome da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status, onda želimo biti spremni za sve ono što će nova izvršna vlast biti u mogućnosti praktikovati. Postoji bezbroj stvari koje mi ovdje moramo prilagoditi standardima EU i čini nam se da je to najbolje uraditi preko Hrvatske, da njihova iskustva ugradimo u sve nove zakone koje ćemo morati prilagođavati - rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje zašto se hrvatski predstavnici nisu željeli odazvati pozivu na sastanak s iranskim šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahianom danas u Sarajevu, Čović je naveo da zbog sastanka u Mostaru nije mogao biti u Sarajevu.

Piletić je rekao da su u budžetu Hrvatske za narednu godinu osigurana sredstva od 600.000 evra za javni poziv za projekte za jedinice lokalne samouprave za područje razvijanja socijalnih usluga.

- Cilj je da prvi put uspostavimo trajnu saradnju na području socijalne politike i da to bude još jedan dokaz snažne podrške Vlade Hrvatske BiH na njenom evropskom putu. Takođe, uz sve ono što smo prošli prilikom pristupanja EU, sav taj transfer znanja želimo prenijeti svima kojima to bude potrebno u BiH, kako bi olakšali pristupni put - rekao je Piletić.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)