HDZ BiH

Čović: Savjet ministara nastaviće rad na svim projektima, uključujući "Istočnu interkonekciju"

  • Извор: СРНА
  • 03.05.2023. 15:10

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da će Savjet ministara BiH nastaviti rad na svim projektima, uključujući i "Istočnu gasnu interkonekciju".

"Ona je nužna, kao što je nužna i 'Južna interkonekcija' i mnogo drugih projekata koje ćemo morati, za razliku od prethodne četiri godine, vrlo brzo rješavati", naveo je Čović i izrazio nadu da će Savjet ministara za desetak dana završiti sve zaostatke koje ima, te krenuti sa novim programom rada.

On smatra da BiH mora sarađivati sa zemljama regiona i Evropskom unijom kako bi se poboljšala saobraćajna i energetska infrastruktura, zbog čega su važne i "Istočna" i "Južna gasna interkonekcija".

Dodik Konakoviću: Kad sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu

Dodik Konakoviću: Kad sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu

"BiH mora sebi osigurati energetske izvore i biti potpuno energetski nezavisna, jer smatramda je BiH jedina zemlja na svijetu koja ima ovako bogat kapacitet", naveo je Čović.

Govoreći o saradnji sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Čović je naglasio da će i dalje vrlo dobro sarađivati, kao i da će probleme rješavati u hodu, te da to neće ni na koji način uticati na nivo izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Košarac: Nerazuman politički ambijent u BiH

Košarac: Nerazuman politički ambijent u BiH

Prema njegovim riječima, problemi Federacije BiH (FBiH) i dogovora o Izbornom zakonu nisu samo problemi FBiH, već i cijele BiH.

"O tome ćemo pričati u narednih šest mjeseci, ali ne u životnoj svakodnevnici koja treba biti izvršna i zakonodavna vlast. Mi ćemo pokušati završiti te poslove da visoki predstavnik nikad više ne treba nametnuti ništa", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Pratite nas i putem Vibera