Lider HDZ-a BiH

Čović: SDA je izigrala sve dogovore

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2022. 12:19

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da u ovom trenutku ne postoje formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora u BiH i da je HDZ predložio izmjene Izbornog zakona po hitnoj proceduri, jer je SDA izigrala sve pregovore i sporazume.

"Potpisnik sporazuma koji je podrazumijevao održavanje izbora u Mostaru i sporazuma o legitimnom predstavljanju učinio je sve da se sporazum o legitimnom predstavljanju izigra", rekao je Čović na sjednici Doma naroda.

On je naveo da je svaki od deset prijedloga HDZ BiH odbijen i da je i u onim slučajevima kada su bili vrlo blizu dogovora SDA to izigrala.

"Jedan narod već tri puta bira dva člana Predsjedništva BiH, a ima namjeru da to učini i četvrti put", upozorio je Čović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je za njega izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH legitiman i da on nije bio prijedlog SDA.

"Ja predstavljam SDA, a ne Bošnjake i nije moja krivica", rekao je Izetbegović i upitao "zbog čega ga uvlače u sve to".

Na današnjoj sjednici Doma naroda, kojoj prisustvuje 14 delegata, po hitnoj proceduri se raspravlja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Ovim zakonskim rješenjem se predlaže da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona i to Hercegovačko-neretvanskom /HNK/, Srednjobosanskom /SBK/, Zapadnohercegovačkom /ZHK/, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predloženo je i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Predviđeno je da delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog.

Osim toga, predložen je i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predviđeno je da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.