Predsjedavajuća Predsjedništva

Cvijanović: Konaković je prekršio Ustav, procedure su jasno utvrđene

  • Извор: СРНА
  • 24.02.2023. 17:58

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je danas da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković instrukcijom o načinu glasanja u UN prekršio Ustav BiH, ali da se nada da se to više neće dešavati u budućnosti.

Komentarišući jučerašnje glasanje u UN o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, odnosno stav BiH po tom pitanju, Cvijanovićeva je novinarima u Istanbulu rekla da je Konaković na krivom putu tvrdeći da nije prekršio Ustav, jer su jasno utvrđene procedure.

Prema njenim riječima, Ministarstvo inostranih poslova se obraća Predsjedništvu BiH, kao nekome ko je zadužen za spoljnu politiku, i nakon što dobije stavove Predsjedništva onda ih prosleđuje dalje relevantnoj misiji ili ambasadi na postupanje.

Cvijanovićeva je istakla da je u ovom slučaju Konaković dobio različite stavove, što znači da nema jednoglasne odluke, i prema tome on je samo mogao da traži od misije u Njujorku da bude uzdržana, a ne da zauzima određene stavove, ni da se priključuje različitim kvalifikacijama.

"Prema tome, reći da nisam prekršio Ustav je prilično prozaična izjava za nešto što jeste prekršena procedura i jeste prekršen standard", istakla je Cvijanovićeva i dodala da je konačno jasno definisana pozicija Predsjedništva BiH u vođenju spoljne politike, a pri tome je jasno pozicionirana i uloga samog Ministarstva inostranih poslova.

Ona je naglasila da Ministarstvo inostranih poslova nije kreator rješenja, on nije taj koji determiniše, određuje, nego onaj koji prosleđuje instrukciju na osnovu onoga što su oni koji su nadležni za spoljnu politiku rekli.

"A mi smo rekli da smo imali različite stavove i prema tome on nikako nije mogao da da instrukciju", dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je Konaković napravio veliku grešku.

"To je praksa koju su imali u prošlosti i protiv koje su se borili i zbog koje smo došli u sasvim drugačiju konfiguraciju vlasti na nivou BiH, da bismo prestali sa pogrešnim procedurama, lošim praksama i sa svim onim stvarima koje su štetne po sve nas i naše unutrašnje odnose", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da time BiH ništa neće dobiti na međunarodnom planu, može samo izgubiti na unutrašnjem, a kada se "izgubi na unutrašnjem planu onda se gubi i na međunarodnom".

BiH ne treba da dozvoli ikome miješanje u donošenju odluka

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u Istanbulu da je raduje poruka turskih vlasti da BiH treba samostalno da razvija zajednički život i da ne treba da dozvoli da se iko sa bilo kojim namjerama miješa.

Cvijanovićeva je rekla da se Turska nalazi u okruženju gdje ima mnogo turbulencija, gdje je bilo mnogo nemira i intervencija, ali da postoji želja da se svi razumiju i da se treba okrenuti onome ko dolazi sa dobrim namjerama.

"U suštini, i mir i stabilnost postojaće samo kada vi to unutra želite", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Turskoj gdje sa druga dva člana Predsjedništa BiH boravi u posjeti.

Ona je rekla da je naglasak sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom bio na privredi i insistiranju da se zajedničkim snagama trebaju realizovati veliki infrastrukturni projekti.

"Infrastruktura, sama po sebi, ne daje sve, ali je dobra da privuče neke druge investicije. Iz tog razloga je energetika nešto što je danas globalno važno", rekla je Cvijanovićeva i dodala da tokom razgovora nije isključena ni jedna oblast u kojoj ti odnosi mogu biti poboljšani i saradnja produbljena za bolji život građana i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali i onih koji su u Turskoj.

Ona je rekla da, osim što postoje i emotivne veze između bošnjačkog i turskog naroda, da postoji i ogromna širina, tolerancija, razumijevanje i želja da se gradi partnerstvo sa svima u BiH.

"To je nešto što moram podržati", rekla je Cvijanovićeva.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм