Српски члан Предсједништва

Цвијановић: Напад на Петковићеву свједочи о тешком положају српских повратника

  • 07.12.2023. 12:58

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић позвала је надлежне институције да у најскоријем року приведу правди нападаче на српску повратницу Љепосаву Петковић из Возуће, истичући да је овај напад само један у низу доказа који свједоче о тешком положају српских повратника на простору Федерације БиХ /ФБиХ/.

Цвијановићева је најоштрије осудила овај вандалски чин, подсјећајући да је ријеч о трећем нападу на 77-годишњу старицу и њену имовину у посљедње двије године.

Претучена српска повратница у Возући

Претучена српска повратница у Возући

"Њена безбједност је у континуитету угрожена, због чега је неопходно хитно реаговање свих надлежних институција", упозорила је Цвијановићева.

Она је позвала надлежне институције да починиоце у најскоријем року приведу правди и Петковићевој коначно обезбиједе миран и сигуран живот, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српска повратница у Стошници код Возуће у Федерацији БиХ Љепосава Петковић /77/ претучена је ноћас у породичној кући након што су јој два лица сјекиром провалила у кућу и пријетили да ће је убити.

Она је изразила забринутост за безбједност, будући да се ово дешава трећи пут и подсјетила да су јој почетком новембра у ноћним часовима непозната лица покушала провалити у кућу оштетивши улазна врата куће, што је такође пријавила полицији у Завидовићима.

И даље нема одговара на питање гдје се налази Јованка Ђурић /89/ из озренског села Тумаре у федералној општини Лукавац чији је нестанак пријављен 30. јула, као ни ко је у августу напао педесетогодишњу Радмилу Симић из овог мјеста, која је пронађена свезана и нага крај своје породичне куће. Претходно је физички нападнут Мирко Спасојевић.

Четири српске повратничке породице напустиле су Тумаре из страха за личну безбједност након напада на Симићеву, те неуспјеле потраге за Ђурићевом.

Прије двије године нестао је Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а прошле године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

Пратите нас и путем Вибера