Predsjedavajuća Predsjedništva

Cvijanović: U Sarajevu govore da treba poslati vojsku da rastjera zvaničnike Srpske

  • Извор: СРНА
  • 27.06.2023. 16:59

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom sjednice o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, da parlament Srpske treba da ponudi politički odgovor da bi se došlo do održivog pravnog rješenja koje će omogućiti izlazak iz brojnih kriza.

"BiH iz ovih kriza, koje se smjenjuju, treba uvesti u mirne vode, a da biste uklonili krize onda morate da vidite šta su to faktori koji su prouzrokovali te krize. Sva naša neslaganja i sva naša nerazumijevanja na relaciji konstitutivnih naroda, institucija, različitih nivoa vlasti, pa i političkih partija proističu iz činjenice da imamo dva velika faktora nestabilnosti. Jedan se zove Ustavni sud, drugi se zove OHR", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se kao odgovorni političari trebaju baviti time kako da se uklone ti nedostaci i šta da se napravi da bi ambijent bio bolji, te da ovakve stvari ne oduzimaju energiju.

"To što se pokušava prebaciti loptica, pa reći kako su Republika Srpska, a najčešće Milorad Dodik ili SNSD uzrok kriza - to naravno nije tačno. Ako krenemo unazad, a ja to neću ponavljati, nije prvi put da mi pričamo o Ustavnom sudu ovdje i o tome šta on radi", istakla je Cvijanovićeva.


Dodik: Akt o Ustavnom sudu BiH - temelj budućih odluka u osamostaljivanju Srpske

Dodik: Akt o Ustavnom sudu BiH - temelj budućih odluka u osamostaljivanju Srpske

Ona je naglasila da ovaj zakon nije konačno rješenje, ali jeste početni korak da se dođe do konačnog rješenja kojim će ove stvari vratiti u normalne tokove.

Cvijanovićeva je ukazala na proizvoljnost da postoje sudije stranci koji se ne bave ni pravom ni odlukama koje trebaju da donesu na osnovu Ustava na način kako to rade domaći ljudi ili bi radili kada bi bili kredibilno postavljeni u pojedine institucije jer bi to onda izgledalo sasvim drugačije.

"Pomenuću jedan primjer. Imali smo u memoarima čovjeka koji je bio strani sudija, koji je rekao da je prije donošenja svake odluke imao obavezu da se konsultuje sa OHR-om. Pitam vas - koji bi to sudija bio kredibilan da dođe da se konsultuje sa mnom ili sa nekim trećim", dodala je Cvijanovićeva i navela da se, prema navodima sudija Ustavnog suda, strane sudije ne upuštaju u materiju.

Ona je ukazala da zbog današnje sjednice Narodne skupštine Srpske u Sarajevu, kako je navela, "gori zemlja" i da tamo govore o tome kako treba poslati vojsku, da rastjeraju i pohapse zvaničnike Srpske i ostale razne gluposti.

"Dosadilo je čovjeku da odgovara na sve te gluposti, ali to sve ne treba posmatrati tako bezazleno jer je koncept koji se krije iza toga pogrešan - da ako se uradi nešto u Srpskoj treba poslati silu na neku instituciju u Republici Srpskoj, da treba da nas maltretirate tamo nekim tužilaštvima zato što imam svoj politički stav", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je predložila da svi i Narodna skupština daju doprinos da se taj koncept mijenja.

"Ova Narodna skupština je slijedom događaja i zaključaka još od 2007. godine držala tu liniju konstruktivnosti. Ovdje nema ništa što je usmjereno protiv BiH, pogotovo protiv Bošnjaka, Hrvata i bilo koga drugog", navela je srpski član Predsjedništva i dodala da ovdje zajedno žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati i manjine među kojima su Ukrajinci, Italijani, Česi i svi oni koji svoju kuću kuće u Republici Srpskoj i svi su dobrodošli.

Ali, naglasila je ona, postoje stvari u društvu koje su prepoznate kao devijacije.

"Za taj Ustavni sud nas svi ti stranci, često u dosluhu sa strankama koje imaju sjedište u FBiH, maltretiraju kako mi treba da izvršavamo odluke Ustavnog suda. Onda se suočimo sa činjenicom da taj ustavni sud donese svoj stav, koji je naravno pod pritiskom bio da se uključi PIK, koji inače ne postoji, ali je drugi dio vjerodostojan da neko da bi bio visoki predstavnik mora da dobije verifikaciju u Savjetu bezbjednosti i nigdje drugo. Možemo se slagati ili neslagati, ali Savjet bezbjednosti je jedino mjesto koje može da ovlasti nekoga da preuzme takvu dužnost. To kaže Ustavni sud. Onda pitamo strance što vi ne poštujete odluke Ustavnog suda, a tražite da ja to radim, tog suda koji je proizvoljno i voluntaristički odlučivao i tad kada je jednu stvar rekao tačno, a drugu netačno. Izmislili su da postoji PIK. Nema ga", rekla je Cvijanovićeva.


Orban: Zapadno oružje neće obezbijediti pobjedu Ukrajini

Orban: Zapadno oružje neće obezbijediti pobjedu Ukrajini

Ona je dodala da oni treba da odlučuju na osnovu Ustava i s aspekta zaštite ustavnosti.

Cvijanovićeva je ukazala da uprkos tome što visoki predstavnik treba dobiti verifikaciju u Savjetu bezbjednosti UN, dođe čovjek (Kristijan Šmit) koji promijeni Ustav, suspenduje, bira i imenuje Vladu FBiH i Izborni zakon BiH, a zvaničnici treba da ćute iako to nije u redu.

"Oni su pametni, a mi smo mali pačići. Stalno treba da pognemo glavu i kažemo da je to u redu. Nije u redu. Ne daju nam da se pomirimo, ni politički, ni ekonomski, ni na svaki drugi način. Ni drušveno niti socijalno", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da nema ništa pobunjeničko ni agresivno na današnjoj sjednici parlamenta, već se koristi Narodna skupština kako bi rekli da ovo treba da se zaustavi jer je otišlo predaleko.

Cvijanovićeva je rekla da svaki poslanik i svaka politička partija odlučuju po svojoj savjesti i imaju svoju političku odgovornost kako da se odnose prema nekom pitanju, ali da je ovo samo prvi korak i želja da se dođe do zakona koji će urediti odnose u Ustavnom sudu, da bi bio kredibilna dejtonska kategorija.


Vidović: Nema kašnjenja plata

Vidović: Nema kašnjenja plata

Ona je istakla da je potreban Ustavni sud u čije će se odluke vjerovati i da smatra da je Srpska na ispravnom putu.

Cvijanovićeva je naglasila da će preduzeti sve potrebne korake i da se srede stvari za visoke predstavnike jer oni nemaju pravo da nameću zakone, a nametnuli su veliki broj.

Ona smatra da to može i da spasi BiH, ali da se nekima ne sviđa način na koji to Srpska radi.

"Hoće neko na silu da stalno drži tenziju, da imamo razlog da s nekim polemišemo, zato što je onaj Srbin, onaj Hrvat, onaj Bošnjak umjesto da imamo red, pravila, Ustav, svoje zaštite i konačno živimo zajedno, ako se može“, zaključila je Cvijanovićeva. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.