Izvještaj

Da bi BiH uspjela, svi moraju da se pridržavaju Dejtonskog sporazuma

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2023. 19:35

Posvećenost Srpske Dejtonskom sporazumu znači i posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

Međutim, da bi BiH uspjela svi se moraju pridržavati Dejtonskog sporazuma. Jasna je to poruka koja je iz Republike Srpske otišla u Savjet bezbjednosti UN.

"Ključno je da decentralizovanu ustavnu strukturu BiH uspostavljenu Dejtonskim sporazumom poštuju akteri unutar i izvan BiH. Jednostavno ne postoji alternativa dejtonskoj formuli kojom bi se osigurala buduća stabilnost i napredak BiH, a oni koji nepromišljeno sugerišu da mehanizme uzajamne kontrole uspostavljene Dejtonskim sporazumom treba odbaciti ili revidirati, ne nude izvodljivu alternativu", navodi se u Izvještaju.

Srpska nije faktor destabilizacije, niti iko u Republici Srpskoj sanja rat.

U izvještaju se naglašava da Republika Srpska i njeno rukovodstvo dosljedno isključuju bilo kakvu upotrebu nasilja, čak i kada neki lideri bošnjačke zajednice u BiH pribjegavaju ratobornoj retorici.

Formula za čuvanje mira je, kažu iz Vlade Srpske, ponovo u Dejtonskom sporazumu.

"Dejtonski sporazum iz 1995. godine ne samo da je uspostavio trajni mir u BiH, već je, kroz Ustav BiH, stvorio formulu za stabilnost i demokratsko upravljanje u zemlji sa tri duboko podijeljene etničke grupe (Bošnjaci, pretežno muslimani, Srbi, pretežno pravoslavni, i Hrvati, pretežno rimokatolici), opterećene vjekovnim sukobima koje su najčešće pokretale imperijalne sile u borbi za kontroli nad Balkanom", dodaje se u Izvještaju.

Dok je u Republici Srpskoj vlada formirana u roku koji je i kraći od predviđenog zakonom, drugi entitet nije uspio da formira novu vladu za osam godina. Formiranje Savjeta ministara BiH traje mjesecima.

Te činjenica objašnjavaju zašto Republika Srpska nastoji da zadrži svoje ustavne nadležnosti umjesto da u tom pogledu zavisi od disfunkcionalnog nivoa BiH, poručeno je u Izvještaju Vlade Srpske.   

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)