Италија

Откривена смртоносна бактерија у храни: Троје преминуло

  • 09.08.2025. 15:43

У Италији су забиљежена три смртна случаја због тровања ботулизмом, што је изазвало велику забринутост и активирало хитне мјере власти. Први је преминуо 52-годишњи туриста који је појео контаминирани сендвич са броколијем из тегле, купљен код food trucka у граду Диаманте у Калабрији. Храна је одмах повучена са тржишта широм земље.

Недуго затим потврђено је да је и 45-годишња жена, која је купила пецива на истом мјесту, преминула дан раније. Трећа жртва је 38-годишња жена са Сардиније, која је завршила у болници у Каљарију након што је појела гвакамоле сос на народном фестивалу крајем јула, а потом преминула због тешких симптома ботулизма.

Паклене температуре упалиле аларме: Упозоравају и љекари

Паклене температуре упалиле аларме: Упозоравају и љекари

Осам људи који су такође јели на том фестивалу и даље је хоспитализовано. Италијанско Министарство здравља покренуло је хитан протокол за сузбијање ботулизма у Калабрији и Сардинији. Удружење за заштиту потрошача Цодацонс разматра подношење колективне тужбе.

Опасна болест

Ботулизам је озбиљна и често смртоносна болест коју изазива бактерија Clostridium botulinum. Ова бактерија производи неуротоксин - један од најснажнијих познатих отрова, који се најчешће јавља у неправилно конзервираној храни, укључујући и домаћи мед. Недовољно термички обрађена храна може довести до тровања.

Још једна трагедија у Српској: Погинуо мотоциклиста

Још једна трагедија у Српској: Погинуо мотоциклиста

Симптоми ботулизма обично се јављају између 12 и 36 сати од конзумације, али понекад и неколико дана касније. Међу првим знацима су проблеми са видом, потешкоће при гутању и брзо напредујућа парализа мишића. Хитна медицинска помоћ је неопходна за преживљавање.

(Дневно)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: