Правници поручили

"Да је БиХ нормална држава, не би било могуће да странац Шмит намеће законска рјешења"

  • Извор: РТРС
  • 01.04.2024. 22:41

Да је БиХ нормална држава, у којој се поштује Устав и право, не би било могуће да нелегитимни странац Кристијан Шмит намеће законска рјешења, поготово не Изборни закон, оцијенили су правници и стручњаци из области међународног права у емисији "Други угао".

Поручују да је наметањем Шмит обесмислио законодавну улогу Парламената и легитимно изабраних представника народа и европски пут БиХ.

Упозоравају да крајњи циљ овог закона није, како је Шмит навео транспарентнији изборни процес, већ елиминација предсједника Српске Милорада Додика са политичке сцене.

"Одредба закона по којој мандат престаје изабраном званичнику који су осуђен на казну затвора од шест мјесеци или више, или казну затвора јер нису биле предвиђене безбједносне мјере. Овим очигледно високи представник наставља ту своју причу наметања Кривичног закона БиХ, па наметања суђења по том закону, а ево сада и по Изборном закону“, рекао је Бранко Петрич, бивши предсједник ЦИК-а.

Лазар Стјепановић, правни заступник Републике Српске истиче да се зна због чега је та одлука и донесена.

"Циљ је да се с једне стране проведе кривични поступак који се води у Суду БиХ, а онда с друге стране да ЦИК има могућност да на основу такве једне пресуде прекине мандат предсједнику Додику“, додао је он.

И оно што је важно рећи, додаје Синиша Бенцун бивши амбасадор БиХ у ОЕБС-у, је да је међународна заједница неколико година послије рата имала значајну улогу у креирању многих прописа и изборних правила, изборног закона.

"И све што је у њему уписано је видно присутна међународна заједница која данас критикује те елементе као нетранспарентне и проблематичне“, нагласио је Бенцун.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина