"Златко неће ићи тако глатко"

Да ли ће Резолуција о Сребреници пред СБ УН-а?

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2024. 19:11

Никаква Резолуција о Сребреници пред скупштином Савјета безбједности УН-а, неће проћи. То је реакција из Републике Српске на причу да Амбасадор БиХ при УН-у Златко Лагумџија кује план како да прогура некакву Резолуцију. Уосталом, за то нема ни сагласност Предсједништва БиХ.

"Златко неће ићи тако глатко", то Лагумџији поручују Срби из Сребренице. Они који су баш тамо изгубили своје најмилије. Уосталом,  Срби у Савјету безбједности имају своје пријатеље.

"Уколико уђе у Савјет безбјeдности биће одбијен јер Република Српска има пријатеље широм свијета. Једино што ми моћемо да поручимо Златку Лагумџији онако шаљиво, Златко неће ти то ићи тако глатко јер Срби имају браћу Русе и имамо извјештај Међуанродне комисије", рекао је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

У медијима се спекулише да је Бошњаци планирају да поново врате у фокус причу о Сребреници. То наводно покушавају преко Лагумџије. Такав потез, кажу у Српској, докусурио би БиХ. 

Амбасадор БиХ при УН-у без сагласности Предсједништва БиХ не може и не смије ништа, кажу и стручњаци за међународне односе. 

"За свако поступање ево конкретно сталног представника при УН-у, то значи да он мора оно што заступа као став мора  да заступа оно што је доставило Предсједништво БиХ, тј како је Предсједништво усагласило одлуку", рекао је Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије Бањалука.

Према информацијама које су се појавиле у медијима, Лагумџија намјерава да Резолуцију о Сребреници прогура на априлској Генералној скупштини УН-а. Све са циљем рушења угледа Републике Српске. ТО су покушавали и раније, али нису успјели. Злоупотребом спољне политике успјели су зато да покажу како се то, полако, али сигурно урушава Дејтонски мировни споразум.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: