Migrantska kriza

Da li će se policija FBiH pojaviti na teritoriji Republike Srpske?

  • 17.08.2018. 19:04

Federalna policija lako bi mogla da se pojavi na spoljnoj granici Republike Srpske. Pošto je Operativni štab za migracije BiH prihvatio ponudu Federalne uprave policije da njihovi pripadnici pojačaju granične prelaze u BiH, kako bi se efikasnije borili s migrantskom krizom, otvoreno je pitanje – na čijoj teritoriji.

Ministar bezbjednosti BiH ne precizira da li će federalna policija osvanuti u Bijeljini, Zvorniku ili možda Kostajnici. Dragan Mektić uvjerava da, ukoliko uopšte budu angažovani, neće imati nikakve nadležnosti na teritoriji Republike Srpske.

"Ako budu raspoređeni, oni će biti podređeni Graničnoj policiji, potčinjeni Graničnoj policiji. Dakle, oni nemaju ništa sa nadležnostima MUP Republike Srpske, nijedna jedina nadležnost MUP Republike Srpske neće se derogirati niti se može derogirati. Oni bi bili potčinjeni Graničnoj policiji i samo bi radili pod nadzorom i kontrolom Granične policije", istakao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH. 

Mektić tvrdi da federalna policija neće moći da koristi nijedno svoje ovlašćenje, i da će njeno jedino zaduženje biti kontrola i zaštita granice. Iz Federalne uprave policije poručuju da su dobili zahtjev iz Ministarstva bezbjednosti da preduzmu određene mjere u rješavanju migrantske krize. Iako kažu da će se odazvati, ni oni ne preciziraju na koje će tačno granične prelaze.

"Uprava policije će u narednom periodu, a u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima pružiti ispomoć i podršku Graničnoj policiji BiH. Granični prelazi na kojim će biti angažovani policijski službenici ove Uprave, kao i druge pojedinosti u vezi sa istim će biti naknadno definisane", ističu iz Federalne uprave policije. 

Predsjednik Republike, Milorad Dodik, tvrdi da institucije Republike Srpske neće dozvoliti, kako kaže, miješanje policije iz Federacije u njene nadležnosti. Dodik poručuje da će, ukoliko ipak bude takvih pokušaja, to smatrati aktom napada i agresije na Republiku Srpsku.

"Svaki pokušaj, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske i Policije Republike Srpske, da ijedan pripadnik Policije Federacije, pokušaj da uđe u Republiku Srpsku biće spriječen, naravno silom, i želim da kažem da to niko ne treba ni da pokuša", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Bezbjednost na teritoriji Republike Srpske održava isključivo njena policija, odgovara ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač. Kaže da bi sve ostalo bilo suprotno, ne samo zakonima, nego i najvišem pravnim aktom Republike Srpske.

"Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, koji dolaze od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i drugih policijskih agencija u BiH", istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

 

Na granicama u Srpskoj već je angažovano 80 policajaca MUP-a Republike Srpske, koji pomažu u obezbjeđivanju prelaza. Lukač poručuje da MUP ima dovoljno kapaciteta, i da, ukoliko je to potrebno, može da pošalje još svojih ljudi. Članom 30. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, definisano je da Uprava policije obavlja poslove iz nadležnosti Federalnog ministarstva, ali samo na teritoriji Federacije BiH.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.