Сарајево

Данас рочиште Милораду Додику и Милошу Лукићу

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2023. 07:30

У Суду БиХ данас би требало да буде одржан главни претрес у предмету који се води против предсједника Републике Српске, Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника, Милоша Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да не постоји очитији примјер политички монтираног процеса од овог у новијој судској пракси. Истиче да они који желе да Додика избаце са политичке сцене, врше притисак да се процес убрза.

Петронијевић: Шмит извршио државно-правни удар, жури им се да Додика избаце са политичке сцене

Петронијевић: Шмит извршио државно-правни удар, жури им се да Додика избаце са политичке сцене

Подсјећамо, Суд БиХ није одобрио да суђење буде одгођено како је предложила одбрана.

"Послали су данас факсом одговор из Суда БиХ. Термин суђења остаје 20. децембар у 13.00 часова", рекао је за АТВ бранилац предсједника Српске Горан Бубић.

Одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика упутила је у петак, 15. децембра, Кривичном ванрасправном вијећу Суда БиХ и поступајућем судији Мирсаду Стрики ургенцију за поступање Суда о приједлогу за преношење вођења поступка стварно надлежном суду у Бањалуци, као и приједлог за одлагање главног претреса заказаног за сриједу, 20. децембар.

Додик и вршилац дужности Службеног гласника Српске Милош Лукић, оптужени за непоштовање одлука Кристијана Шмита, 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли су да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Рочиште у овом предмету одгођено је 6. децембра пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у Бањалуку. Након одбијања захтјева, тим одбране предсједника Српске поднио је жалбу, коју је Суд БиХ одбио.

Паралелно са жалбом, одбрана је поднијела и приједлог за делегацију надлежности.

Премјештање процеса одбрана је затражила, између осталог, због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм