Адвокат

Петронијевић: Шмит извршио државно-правни удар, жури им се да Додика избаце са политичке сцене

  • Извор: СРНА
  • 19.12.2023. 11:29

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је за Срну да хитност поступка и брзина одлучивања у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика у Суду БиХ јесте притисак којим они који стоје иза свега, хоће да Додика избаце са политичке сцене.

Петронијевић је истакао да не постоји очитији примјер политички монтираног процеса од овог у новијој судској пракси.

Према његовим ријечима, чак ни у Хашком трибуналу овакве нелегалне ствари не би могле да прођу – да нелегитимни, без поштовања процедуре и овлашћења изабрани "високи представник" прибавља себи незаконита овлашћења за промјену Кривичног закона и да му поврх свега даје ретроактивно дејство.

Њих, рекао је Петронијевић, не занима казна, већ мјера – да се Додику забрани политичко дјеловање, јер га виде као препреку у својим намјерама - да отму имовину Републике Српске која јој припада по Дејтонском споразуму и да уклоне препреку уласка БиХ у НАТО.


Млада мајка мислила да има хемороиде па умрла у 25. години

Млада мајка мислила да има хемороиде па умрла у 25. години

Петронијевић је истакао да је хапшење ни мање ни више него предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца због злоупотребе положаја, и то заједно са човјеком који је донедавно био први човјек Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице, показатељ да је тај суд проблематичан.

"Хапшење је очигледни показатељ да је Суд БиХ проблематичан и какав је кредибилитет судија који су одбили да се предмет делегира у Бањалуку. Шта обичан човек да очекује од Суда у коме ухапсе председника Суда због корупције, и то са донедавно првим човеком службе безбедности. Осмица има озбиљну улогу у многим злочинима у Сарајеву као командант `Бисер`“. За њега су сви знали да је био командант јединице која је у свом саставу имала и снајперисте који су терорисали грађане Сарајева, између осталог", рекао је Петронијевић.

Он је оцијенио да је фактор који утиче на брзину одлучивања у процесу против Додика и тај што се неолибералном глобалистичком Западу жури да на Балкану дају одређене резултате, као и са Косовом и Метохијом, јер долазе избори за Скупштину Европе и предсједнички у САД.

"Они покушавају да потпуно погрешну спољну политику и ЕУ и САД у погледу односа према БиХ, посебно према српском ентитету, конвалидирају и покажу да су били у праву, уместо да се баве другим стварима, јер имплементација Дејтонског споразума значи нешто друго од онога у шта су кренули", рекао је Петронијевић.


Држава која је богатство зарадила на птичјем измету

Држава која је богатство зарадила на птичјем измету

Према његовим ријечима, кренули су у рушење Дејтонског устава, мијењање Дејтонског споразума, те кршење Дејтонског споразума и Повеље УН да би створили унитарну државу.

ЗАПАД НЕ НЕ ДОЗВОЉАВА НАРОДИМА БиХ ДА СЕ ПОМИРЕ

"Начин на који они то чине је такав да они једноставно не дозвољавају да у БиХ наступи процес помирења, а то је најважнија ствар. Народе у БиХ може да помире само истина и време, а ово што они раде то је копање ране и, не дај Боже, припремање намере да се потпали и неки фитиљ", рекао је Петронијевић.

Он је упозорио да се уопште не може искључити и та варијанта у намјери неолибералног глобалистичког Запада - САД, Енглеске и осталих.

"Кад су изгубили у Сирији, потпалили су Авганистан, кад су изгубили у Авганистану, потпалили су Украјину, кад су изгубили у Украјини потпалили су Блиски исток, и бојим се да ове неуралгичне тачке – БиХ и Косово и Метохија не буду следећи њихов избор", рекао је Петронијевић.

Он је указао да су Тужилаштво и Суд БиХ показали недостатак интегритета јер, да су се упустили у све приговоре одбране, до овог поступка не би ни дошло.


Каран: Српска лидер активности реализованих са Европолом

Каран: Српска лидер активности реализованих са Европолом

Петронијевић је рекао да је журба очигледно присутна, а Суд БиХ под "очигледно страховитим притиском" и указао на изјаве америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија који је "изашао из свих оквира пристојног дипломатског понашања предвиђеног Бечком конвенцијом" и који би због свог најгрубљег мијешање требало да се извини свим народима у БиХ.

"Суд и Тужилаштво БиХ пренебрегавају све приговоре који су апсолутно основани и праве се као да је Кристијан Шмит високи представник и као да има законодавна овлашћења. Притом, само Парламентарна скупштина БиХ може да доноси закон који је федералног карактера. Нико више", подсјетио је Петронијевић.

КРИСТИЈАН ШМИТ ЈЕ ИЗВРШИО ДРЖАВНО-ПРАВНИ УДАР

Петронијевић је оцијенио да је "Кристијан Шмит извршио државно-правни удар" јер то што је урадио представља "класичну узурпацију законодавне власти".

Он је истакао да ни према, такође спорним Бонским овлашћења, особа која би била високи представник може само да предложи или суспендује закон, лобира да се донесе, притиска Парламентарну скупштину и субјекте предлагаче разним мјерама, али не и да доноси закон.

Петронијевић је рекао да је Шмит себе прогласио врхунским ауторитетом, а да чак није прошао ни прелиминарну фазу у ПИК-у. Шмит је, међународно-правно гледано, њемачки дипломата без акредитације у БиХ, без икаквих овлашћења, те чак, додао је он, не ужива ни дипломатски имунитет јер није акредитован од Њемачке чији дипломатски пасош има.


Њемачки послодавац тражи 20.000 радника: Нуди бонус добродошлице

Њемачки послодавац тражи 20.000 радника: Нуди бонус добродошлице

"Срушио је институције БиХ. Нема еклатантнијег примера рушења међународно признате БиХ од таквих поступака. Апеловао бих на све људе у БиХ да схвате да су поступци таквих самозванаца штетни а не корисни", каже Петронијевић.

Он је поручио да БиХ не руши Додик него они који мијењају Устав државе на силу, без сагласности свих народа, а Додика који се залаже за стриктно спровођење Дејтонског споразума оптужују за његово кршење.

Пратите нас и путем Вибера