Burne reakcije

Deklaracija SDA važan dokument prema kojem će se i Srbija odnositi ozbiljno

  • 15.09.2019. 18:56

Reakcije na usvojenu deklaraciju SDA-a stižu i danas iz Republike Srpske ali i Srbije. Svoj sud o deklaracije daće i Srbija poručuje Aleksandar Vučić. 

Mnogo je to važniji dokument nego što bi neko rekao i Srbija će se ozbiljno odnositi prema tome. Vučić kaže da bi svaka igra oko rušenja dejtonskih principa značila velike probleme za svakoga od nas.

"Plašim se da je ova deklaracija važnija nego što neko želi da je predstavi u dnevnopolitičkom svjetlu u skladu sa tim na ozbiljan način ćemo se odnositi prema ovom dokumentu i dati svoj sud", kaže predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Dokument SDA je deklaracija muslimanskog naroda u BiH i poziva na sukobe, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Jasna je to kaže poruka izgrađena na bazi islamske deklaracije Alije Izetbegovića preko koje bi se stvorila zemlja muslimana i uveo šerijat. 

"Naš interes je samo Republika Srpska naš bi boravak u BiH bio nepotreban i boravak u nekoj njihovoj republici BiH, nikako nije moguć za nas, i da oni mogu da formiraju republiku Bosnu, na nekoliko svojih kantona koje imaju tamo na prostoru Federacije", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Prekid saradnje sa SDA najbolji je odgovor na usvojenu deklaraciju, kaže SNSD-ov Srđan Mazalica. Zato bi ministri iz PDP-a i SDS-a trebalo da podnesu ostavke u Savjetu ministara i na taj način spriječe donošenje bilo kakvih odluka. Posebno jer kako kaže  deklaracija ima ratne cijeve.

"Dva su vjerovatno razloga za donošenje takve deklaracije koja ima svoje makimalističke pa i ratne proklamovane ciljeve prije svega za unutrašnju upotrebu to omogućava Bakiru Izetbegoviću, da se obračuna sa nekom liberalnojm strujom unutar svoje partije", kaže Srđan Mazalica poslanik SNSD u NSRS.

Ukoliko SDA sprovede što je naumila, to bi moglo da naruši i mir i stabilnost, poručuju i iz opozicije. Osim što je anidejtonska i antievropska, ova rezolucija je i protiv interesa Srba i Republike Srpske kaže PDP-ov Igor Crnadak. Za SDS Dejton je granica ispod koje se ne ide.

"Potpuno nepotrebna radikalizacija u ionako teškom političkom momentu u zemlji ja se zaista nadam da će na sve ovo što smo juče gledali i slušali reagovati i medjunarodna zajednica i posebno je važno da čujemo Evropu", kaže Igor Crnadak, PDP.

"Ovakve i slične deklaracije su dovele do rata i ono što treba uraditi jeste pozvati države potpisnice Dejtona da reguju i da utiču na SDA da povuče deklaraciju", kaže Davor Šešić poslanik SDS-a u NSRS.

Na Kongresu SDA sinoć je usvojena Programska deklaracija u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.