Нешић објаснио

Детаљно објашњено зашто Шмит није високи представник

  • Извор: АТВ
  • 12.10.2023. 13:10

Ненад Нешић, министар безбједности БиХ, синоћ је на АТВ-у ексклузивно открио на основу којег документа Кристијан Шмит борави у БИХ и да је у земљу уносио дуге цијеви.

Он еј рекао да је на основу тог документа јасно да Кристијан Шмит није високи представник.

Данас је детаљно објаснио зашто Шмит није високи представник.

Подсјећамо, за АТВ је рекао да Кристијан Шмит није високи представник, нити представник било које међународне организације, јер је на територију БиХ дошао на основу ноте Савезне Републике Њемачке.

"Могу вам и прочитати. Амбасада Савезне Републике Њемачке. Молимо за дозволу за ношење оружја за два нова службеника обезбјеђења високог представника. Значи, Амбасада Савезне Републике Њемачке назива Шмита високим представником, а онда умјесто Савјета безбједности УН подноси захтјев за улазак и боравак његове оружане пратње", објаснио је Нешић данас на конференцији за новинаре.


Нешић открио какве је пушке Шмит унио у БиХ

Нешић открио какве је пушке Шмит унио у БиХ

Детаљно је појаснио и друге разлоге зашто Шмит није високи представник.

"У БиХ имамо човјека који сам себе назива високим представником, а то није. Имамо човјека који се зове Кристијан Шмит и он се нелегитимно представља као високи представник, а он је само грађанин Савезне Републике Њемачке. Одлуком из 2006. године Уставни суд саопштава: 'Високог представника именује Савјет за спровођење мира, а његово именовање потврђује Савјет безбједности УН који је ратификовао и Дејтонски мировни споразум и распоређивање међународних мировних трупа у БиХ'", рекао је Нешић и поентирао:

"То је био случај са свим досадашњим представницима, закључно са Инцком".

Истакао је да је анализом докумената које је донио Савјет безбједности УН закључено да не постоји ниједан документ нити одредба којом се потврђује именовање Кристијана Шмита.

"Постоји искључиво забиљешка са састанка Савјета безбједности УН 8823, одржана 22. јула 2021. године, на основу које се закључује да једини Нацрт резолуције поднесен на гласање, број С/2021/667 није прихваћен, јер је резултат гласања био два гласа ЗА и 13 суздржаних", образложио је министар безбједности БиХ.

Нешић је такође показао како изгледа Резолуција СБ УН којом је претходни високи представник Валентин Инцко потврђен, а како потом и посљедње двије Резолуције од када Шмит тврди да је високи представник.

Разлика је јасно видљива, Резолуције о Инцку имају чак четири стране густо куцаног текста, док посљедње двије Резолуције СБ УН имају свега по страницу и по, а ни у једној ријечи се не спомиње високи представник.


Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

Нешић ексклузивно открио за АТВ: Шмит уносио дуге цијеви у БиХ

"У ове двије Резолуције нема ни слова о високом представнику. Зашто? Зато што високи представник не постоји", рекао је Нешић и наставио у истом тону:

"Још једна чињеница. Кад год је господин Шмит дошао на сједницу СБ УН, предсједник га позива искључиво у складу са Правилом 39 Правила и процедура СБ УН, а не на основу резолуције о БиХ. Шта је то Правило 39? То значи да СБ има дискреционо право да позове било ког човјека који може учествовати у рјешавању неких питања која се могу рјешавати пред Савјетом безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.