Željka Cvijanović

“Djelovanje kroz utvrđeni sistem koordinacije od ključnog značaja za evropske integracije”

  • Извор: СРНА
  • 27.03.2023. 16:09

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo BiH može da iskaže svoj odnos prema procesu evropskih integracija, ali nije nadležno za usvajanje kako zakona tako ni različitih operativnih dokumenata poput akcionih planova ili programa integrisanja za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Cvijanovićeva je pojasnila da je to posao nadležnih institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da na predstojećoj sjednici bude razmotren Prijedlog zaključaka za usvajanje akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Cvijanovićeva je u izjavi rekla da prijedlozi poput ovog, koji je u Bećirović uputio u proceduru, slikovito rečeno je nešto poput čaše mlake vode koja se pije natašte - ne znamo da li pomaže, ali znamo da ne odmaže.

"Inače, smatram da stvari koje zahtijevaju ozbiljne intervencije različitih organa ne treba koristiti u dnevnopolitičke svrhe, već o njima treba postići konsenzus, a onda djelovati. Tu ništa posebno neće postići zaključak Predsjedništva BiH", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, proces evropskih integracija, i pored njegove spoljopolitičke dimenzije, prije svega predstavlja proces dubokih i izrazito kompleksnih reformskih procesa, koji, kada je o BiH riječ, moraju biti realizovani u skladu sa njenom ustavnom strukturom od nadležnih i ovlaštenih institucija na svim nivoima vlasti.

Ona je naglasila da uloga Predsjedništva BiH može biti da dā određeni politički impuls, međutim ključnu ulogu, u skladu sa njihovom pozicijom i ustavnim ovlaštenjima, imaju Savjet ministara i entitetske vlade, odnosno Distrikta Brčko BiH.

"U ovom procesu nema preskakanja i nema mogućnosti da jedni izvršavaju zadatke u ime drugih, stoga je od ključnog značaja zajedničko djelovanje kroz utvrđeni sistem koordinacije, kojem se prioritetno treba vratiti nakon što je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU. No, ukoliko je namjera samo politička promocija ili, što je daleko gore, pozicioniranje institucija BiH kao isključivih aktera u integracionom procesu, umjesto svih onih koji su nadležni, ponovo ćemo samo izgubiti vrijeme", poručila je Cvijanovićeva.