Pravni ekspert

Dmičić: SB UN i Generalna skupština nikada nisu dali mandat OHR- u da donosi ustave i nameće zakone

  • Извор: СРНА
  • 16.04.2022. 13:02

Republika Srpska ima uporište za Zakon o nepokretnoj imovini, izjavio je pravni ekspert Mile Dmičić i ocijenio da sve ono što je Kristijan Šmit naveo kao razloge da se obustavi sprovođenje tog zakona ima za cilj centralizaciju i unitarizaciju BiH.

"Sami razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz činjenice da Ustavom BiH nema ove vrste ovlaštenja ni institucija BiH, ni međunarodnog predstavnika u BiH, nezavisno o kakvom imenovanju i na kojim, tako da kažem, neustavnim, nepravim i nepolitičkim osnovama se sada nalazi u BiH u vršenju onih ovlaštenja koja su nominovana Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma", rekao je Dmičić.

On je napomenuo da je Ustavom Republike Srpske decidno rečeno da Republika uređuje i obezbjeđuje, između ostalog, svojinske odnose, sve ono u vezi sa obligacionim odnosima i da zakonom definiše nepokretnu imovinu i sve institute njenog ostvarivanja, zaštite i unapređenja.

Dmičić je za RTRS naglasio da je svojina u funkciji organizacije i vršenja vlasti u Srpskoj i da su njeni titluari oni koji su Zakonom o nepokretnoj imovini i nominovani.

On je ukazao da su titulari imovine subjekti na nivou Republike i da odluka Šmita predstavlja derogiranje legalnih i legitimnih organa i institucija vlasti Srpske.

Prema njegovim riječima, sve ono što Šmit stavlja kao razloge da se obustavi sprovođenje zakona je s ciljem centralizacije i unitarizacije BiH.

Dmičić je istakao da nikada Savjet bezbjednosti, niti Generalna skupština UN nisu dali mandat OHR-u da donosi ustave, nameće zakone, niti bilo koje druge akte kojima se međunarodna zajednica miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"I Venecijanska komisija je decidirano utvrdila stav da ne postoje takva ovlaštenja, pa i bonska ovlaštenja, jer su zaista nekompaktibilna sa državama koje imaju svoj suverenitet", podsjetio je Dmičić.

On je naglasio da bonska ovlaštenja, kao kvazipravni element, moraju otići iz pravnog sistema i pravnog poretka, navodeći da su Srpskoj delegirala mnoštvo instrumenata koja urušavaju dejtonska rješenja.

"To je u biti derogiranje izvornog Dejtonskog sporazuma i mirovnih rješenja, jer bez stabilnog i prihvatljivog ustavnog, pravnog i političkog sistema, bez vladavine prava i bez demokratskog sistema, slobodnih i poštenih izbora ne ide se dalje", rekao je Dmičić.

Njemački diplomata Kristijan Šmit rekao je 12. aprila da je obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Zakon o nepokretnoj imovini ostao na snazi i da je neophodno u narednom periodu obezbijediti njegovo sprovođenje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ovaj zakon 10. februara.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.