Lagumdžija očekuje žalbe

Do kraja mjeseca biće okončan postupak protiv Debeveca i Tadićke

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2021. 18:50

Do kraja septembra biće okončan disciplinski postupak koji se vodi protiv Gordane Tadić i Ranka Debeveca. Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija očekuje da u oba slučaja bude žalbi. Kaže moglo bi se desiti i da VSTS bude treća pravna distanca na kojoj bi bile donosene konačne odluke o sudbini glavne bh. tužiteljke i predsjednika Suda BIH.

"Onda bi na jednoj od narednih sjednica, Vijeće moglo odlučivati kao treći stepen. Mogu reći samo da u trećem stepenu, ako dođe do njega, može biti odluka, samo o vrsti i visini sankcije, ne o tome postoji li krivica , to se utvrđuje najkasnije na drugom stepenu, a u trećem stepenu može biti rasprave samo o snakciji", rekao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTS BiH.

Zbog isteka mandata, Mahmut Švraka isključen je iz Drugostepene disciplinske komisije, u slučaju Gordane Tadić. Na to se odlučio Lagumdžija kako cijeli drugostepeni postupak, kako kaže,  ne bi pao u vodu i vratio se na početak. Razlog tvrdi nije to što je odbrana Gordane Tadić - tražila izuzeće svih članova, pa i Lagumdžije.

"Odbio moje zahtjeve da se on isključi iz drugih razloga, pa je našao kompromis u tome da isključi Švraku. To što on kaže da bi sve propalo, ne bi propalo, jer je mogao učestvovati u prvostepenoj komisiji i drugostepena je to mogla vraćati i ne bi ništa propalo, a to ako je izjavio da očekuje da će se sve riješiti na Vijeću, onda je to pritisak na drugostepenu da potvrdi tu odluku", kaže Vlado Adamović, advokat.

Nagovještaj o trećestepenom postupku nije ništa drugo već novi dokaz da se radi o projektovanom postupku protiv Gordane Tadić, s ciljem njene eliminacije sa mjesta glavnog BH tužioca, tvrdi to za ATV bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija. Očit je, kaže, i politički pritisak.

"Posebno od SDA i medija koji su bliski SDA da se Gordana Tadić smijeni sa pozicije glavnog tužioca i u takvoj atmosferi se vodi jedan disciplinski postupak, na potpuno nezakonit način, procesno pogrešan način, prave se apsurdi koje kontaminiraju cijelu proceduru i sad ove izjave dodaju argumente na ove teze", izjavio je Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTS-a BiH.

Na mjesto Mahmuta Švrake doći će Sanjin Bogunić. Nalog za njegovo imenovanje u Drugostepenoj komisiji dao je danas lično predsjednik VSTS-a, sve kako bi postupak po njegovom očekivanju mogao da se završi do kraja mjeseca.



Тагови: