Ocjena predsjednika Srpske

Dodik: Čim se Incko bavi položajem Srebrenice, u BiH bi moglo biti razlaza

  • 15.09.2018. 09:08

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srebrenica teoritorija u Srpskoj i da će tako i ostati, ali da je očigledno da razvoj političke situacije ide ka razlazu BiH, čim se visoki predstavnik Valentin Incko bavi položajem Srebrenice.

Povodom izjave Incka za "Blumberg" da svaka ideja da Srebrenica ne bude dio BiH mora biti zaustavljena i da su Bošnjaci vrlo strpljivi, ali da bi to bio povod za rat ako bi Srebrenica postala dio strane teritorije, Dodik je rekao da Srpska nema namjeru da vodi ratove, ali da će zaštiti sva svoja prava i interese. 

"U Inckovoj glavi je, izgleda, vrlo intenzivna tema razlaza u BiH. Očigledno je da razvoj političke situacije ide ka razlazu BiH, čim se Incko bavi položajem Srebrenice. Što bi, inače, to uopšte pominjao?", rekao je Dodik za "Večernje novosti". 

Dodik je podsjetio da je u Srebrenici bilo stradanja i Srba i Bošnjaka tokom rata i da počinioci za to treba da odgovaraju. 

"Međutim, zbog zločina nad Srbima niko nije odgovarao, a Incko i ostali slični njemu stalno prikazuju kako su tamo stradali samo Bošnjaci. Jasenovac kao mjesto genocida nad Srbima nikada nije ni pomenuo", rekao je Dodik. 

Potpredsjendik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da bi Incko komotno mogao biti četvrti član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ili bar bošnjački poslanik. 

"Taj čovjek je u više navrata dokazao da je, ne samo pristrasan prema bošnjačkoj strani, već i da pati od srbofobije", kaže Stevandić. 

On je dodao da ovakve Inckove izjave imaju za cilj da "navuku" Srbe ili proizvedu neku njihovu nervoznu reakciju, kako bi se našao povod da Republika Srpska ponovo bude satanizovana od Zapada. Stevandić navodi da Incko i njemu slični pokušavaju da daju krila bošnjačkom hegemonizmu u želju da stvore zemlju bez Srba.

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм