Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Marfi nije najpodesnija osoba da komentariše izbore u drugoj zemlji

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2022. 19:30

Američki ambasador u kontinuitetu zloupotrebljava činjenicu da mu je data saglasnost da svoju zemlju predstavlja u BiH, ali ne i da je uređuje i u njoj presuđuje kaže predsjednik Srpske, komentarišući izjavu Majkla Marfija o tome da kako je rekao političari rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane kao i o navodnim izbornim prevarama.

Predlaže Milorad Dodik i da bar jedan dan sedmično bude bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja. Najdrastičniji primjeri korupcije kaže Dodik vide se upravo u djelovanju ambasade SAD-a.

"Američki ambasador u kontinuitetu zloupotrebljava činjenicu da smo mu dali saglasnost da predstavlja svoju zemlju u BiH, ali mu nismo dali saglasnost da je uređuje, u njoj presuđuje i odlučuje. Ali kad se već umiješao, moram mu reći da SAD iz kojih dolazi nisu uspjele da sačuvaju integritet izbornog procesa čemu je svjedočio cijeli svijet, te stoga nije baš najpodesnija osoba da komentariše izbore u bilo kojoj drugoj zemlji", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

SAD kao i njihova ambasada, BiH gledaju kao protektorat u kojem imaju prava da se miješaju u unutrašnja pitanja, kaže ambasador BIH u Hrvatskoj. Oni to kaže Aleksandar Vrnješ smatraju poželjnim.

"To se smatra ne samo normalnim nego i poželjnim i na neki način da bi trebali oni kao gostujuće diplomate, kao gosti u ovoj državi da određuju i ko će da budu i kadrovi i i ko će da budu predsjednici i kakve politike da vode i šta je to najbolje za BiH za građane, konstitutivne narode", kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Ono što se dešava unutar BiH može biti samo tema razgovora ljudi i političara koji unutar nje žive, poručuju iz SNSD-A.

"Njihovi ambasadori i to svi odreda ne samo da komentarišu političke prilike nego su direktno involvirani u kreiranje i modelovanje političkih odnosa u BiH", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Bez obzira iz koje zemlje dolazi nijedan strani ambasador ne smije se miješati u unutrašnje stvari zemlje, jasan je Darko Banjac. 

"Otkad je nastala državna zajednica dva entiteta Bosna i Hercegovina strani faktor i međunarodni dio zajednice pokušava da prijetnjama silom nematne rješenja koja ne žele narodi Bosne i Hercegovine", kaže Darko Banjac, poslanik NPS-a u NSRS.

Prijedlogom da bar jedan dan u nedjelji bude dan nemiješanja stranih diplomata u unutrašnje stvari BiH Milorad Dodik je učinio suštinsku stvar kaže politički analitičar Dragomir Anđelković. Da nema stranaca ističe  tri naroda i dva entiteta u BiH bi se o svemu sami dogovarali i dogovorili.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.