Предсједник Српске

Додик: О'Брајен је обично пискарало, није он тумач Дејтона

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2024. 17:15

Џејмс О'Брајен је обично пискарало које је само записало нешто што је неко договорио и он није тумач Дејтонског споразума.

Поручио је ово предсједник Републике Српске Милорад Додик, реагујући на изјаве замјеника америчког државног секретара Џејмса О'Брајена да непокретна имовина припада БиХ.

"Био је једно обично пискарало које је имало среће да се нађе у Дејтону. Није могао да утиче на било шта, он је можда био ту да запише оно што је неко договорио. Није тумач Дејтонског споразума и не може да држи предавања", поручио је Додик.

Додик је истакао да Српска одбацује његове лажи којима жели да испуни обећање дато муслиманима у БиХ.

"Дошао је у БиХ да отвори још једно жариште и унесе нестабилност у тренутку када су стране у БиХ покушала да постигну договор. Он је онај који је изнио низ лажи које се односе на Дејтонски споразум, он ничим није задужен да тумачи Дејтонски споразум", истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да нигдје у Дејтонском споразуму не пише да је О'Брајен задужен за његово тумачење.

"У споразуму, када је потписан и предат БиХ, је речено да су стране два ентитета, Република Српска и ФБиХ, и да су оне једине које могу да тумаче и мијењају Дејтонски споразум. Нигдје не пише да је то смутљивац О'Брајен", наглашава предсједник.

Приче о "државној имовини" Додик је одбацио, подвлачећи да су то лажи.

"Нигдје се не помиње државна имовина. Он је дошао да оствари нешто што је раније обећано муслиманима, а то је да ће централизовати БиХ и развластити Републику Српску. Он је овдје дошао да унесе немир", каже Додик.

Ако неко потегне за имовином Српске, састаће се Народна скупштина Републике Српске и донијеће одлуку о статусу Српске, поручио је Додик. 

"О'Брајен не може одређивати наше политике по питању чланства у НАТО-у. Његово мишљење о томе нас никако не обавезује", изјавио је предсједник СНСД-а.

Пратите нас и путем Вибера