"Приватни ставови Бошњака за нас нису никаква обавеза"

Додик: Питање одметнуте групе амбасадора биће ријешено, Српска против санкција Русији

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2024. 13:02

Посјета предсједнице Европске комисије добар је знак за БиХ и порука да и ЕУ види напоре које улажу све стране да се спроведу потребне реформе. Желимо да радимо на томе и то смо показали, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

"Ипак, око неких ствари јасно је да не постоји консензус и током јучерашњег обраћања могли смо да чујемо тврдње које нису истините, а тичу се усклађености са спољном политиком ЕУ.  БиХ није и неће се придружити ставовима у којима се њена неутрална позиција доводи у питање. Република Српска се залаже за мир и ту не остављамо никакав простор за било које друго тумачење, али не можемо и нећемо пристати да учествујемо у сукобима великих. Саосјећамо са страдалимa и одбијамо да будемо дио лицемјерне политике у режији Запада. Република Српска je против санкција Русији и БиХ није увела те санкције. Приватни ставови Бошњака за нас нису никаква обавеза", рекао је Додик.

Он каже да ће питање "одметнуте групе амбасадора биће ријешено"

Питање одметнуте групе амбасадора биће ријешено. Лагумџија и његово именовање спорни су од почетка, али Република Српска жељела је остати досљедна ставу да се не уплиће у именовања која долазе од стране Бошњака. Сада гледамо резултате њихових избора. Дошли смо до тога да у Турској буде одбијен амбасадор којег су предложили муслимани и све због погубне политике коју воде Бошњаци у БиХ. То је политика која се мијеша у све, осим у оно што јој је посао. БиХ не може ићи наjприје с политиком која сваки дан иде с неким подметањима и лажима", каже Додик.

Предсједник Српске истиче да је за напредак ка ЕУ кључно повјерење између Републике Српске и ФБиХ.

"За напредак ка ЕУ кључно је повјерење између свих нас, прије свега Републике Српске и ФБиХ, као и три народа, Срба, Бошњака и Хрвата, који су конститутивни у БиХ, а оваквим приступом који показују Бошњаци то повјерење се сваки дан све више топи. Што се тиче Српске, за нас је можда то и боље, јер тако нас више нико неће моћи спријечити да сами идемо напријед.  Желимо у ЕУ, али и ФБиХ треба конкретним дјелима да покаже да жели исто. Нећемо пристати да постанемо послушници и радимо све што од нас неко тражи, па ни Европа. Очекујемо поштовање као према сваком равноправном партнеру, а то значи да политика неутралности неће бити доведена у питање, рекао је предсједник Додик.

Пратите нас и путем Вибера